Får inte renovera kyrkoorgeln trots att den inte fungerar
Kulturhistoriska värden övertrumfar de funktionella.
Foto: HANS BRANDIN Kantor Göran Berggren provspelar kyrkoorgeln i Västra Ed och genast hör man hur vissa toner uteblir. I bakgrunden kyrkorådets ordförande Lars Nilsson.
Foto:
Ett utlåtande från Niclas Fredriksson på Riksantikvarieämbetet ligger till grund för avslaget. Fredriksson anser att "ursprunglig teknik i möjligaste mån ska bibehållas".
- Med tanke på hur kyrkoorgeln i Västra Ed har fungerat under den tid jag varit kantor, sedan 2002, konstaterar jag att den inte fyller sin funktion, säger kantor Bengt Berggren.
- Speciellt under vintertid inträffar allvarliga störningar. Mitt under en förrättning kan vissa toner utebli helt enkelt. Det har hänt att jag fått dra fram en liten tramporgel och spela på, eller så har jag fått springa ner till koret och fortsätta på piano.
När kantorn spelar på tangenterna överförs tonerna med tryckluft, ett så kallat pneumatiskt system. Det är känsligt för temperaturväxlingar och expertens råd är att antingen värma upp kyrkan eller så lufta orgeln ett par timmar innan den ska användas.
- Det är praktiskt ogenomförbart och hjälper inte heller helt och hållet, säger Lars Nilsson, ordförande i kyrkorådet.
Ett annat förslag är att bygga en kororgel, men det skulle kosta minst tre gånger så mycket som att renovera orgeln, som kyrkorådet vill.
- Vi har hittills haft minst sex olika reparatörer här för att försöka få vår orgel funktionsduglig, det har kostat stora pengar och nu vill vi ha ett slut på problemen.
- Vår orgel är inget unikum utan ett hopplock av två orglar (Åkerman och Lund samt Mårtenssons) och den pneumatiska tekniken förekommer på många andra orglar. Vill riksantikvarieämbetet bevara en orgel med den tekniken kan det välja en bättre orgel. Vi vill ha en fungerande kyrkoorgel, inget obrukbart museiföremål.
Göran Berggren provspelar orgeln i den mycket stora och ganska kyliga kyrkan. Det dröjer inte länge förrän vissa toner uteblir helt. Kantorn får fylla i de uteblivna tonerna med sin röst. Hans missnöje framgår tydligt.
- Det är ytterst frustrerande och flera gånger har det varit direkt pinsamt.
Det skulle kosta drygt en miljon att bygga om orgeln till elektriskt system och lite extra om man vill ha ytterligare ett spelbord, exempelvis i koret.
Västra Eds kyrkliga samfällighet har överklagat länsstyrelsens beslut till länsrätten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!