Åsa Lindberg har varit kriminalvårdschef i Västervik sedan det nya fängelset på Gertrudsvik öppnade i maj 2005. Hon varit sammanlagt 36 år i kriminalvården.
Eftersom hon är en person som tycker att det är kul med förändringar, ser hon positivt på att det händer saker hela tiden på arbetsplatsen.
En del är sådant som syns från utsidan. Annat är på insidan. Strax före jul blev till exempel det nya köket klart, och i augusti invigdes det nya huset på området – den stora byggnad som ligger mellan de byggnader som fanns sedan tidigare.
– Sedan ska vi påbörja en utbyggnad av verkstaden, för att få mer produktionslokaler och öka sysselsättningen. Programlokaler, lärcentra och verkstadslokaler blir större, säger Åsa Lindberg.
Det så kallade höghuset ska också byggas om och rotrenoveras.
Vad innebär det?
– I stort sett kommer de att blåsa ur hela huset och bygga nytt. Det blir mer modernt och mer plats för promenader och verksamhet i lokalerna, säger Åsa.
För fångarna blir det också en standardhöjning, eftersom det blir toalett och dusch i varje bostadscell, i stället för att ha gemensamma sådana i korridoren, som det har varit tidigare. Förutom fördelen att de intagna kan gå på toa när de behöver, och slipper vänta, är det förstås även bra ur smittosynpunkt.
På grund av det höga beläggningstrycket, får en del fångar dela rum. Just nu har fängelset 26 sådana "dubbelrum" med våningssäng i Västervik.
Hur funkar det säkerhetsmässigt?
– Det har gått mycket bättre än jag trodde. Vi gör ju en säkerhetsbedömning, när vi tar in dem, säger Åsa.
En del fångar vill inte dela rum, utan ha sin egen bostadscell, medan den här lösningen kan vara bra för andra.
– En del har behov av att få prata och inte vara ensamma, säger Åsa.
Hon vill utveckla verksamheten och tycker att det är viktigt med en human kriminalvård.
– "Bättre ut" är vår vision i kriminalvården. Att kunna omsätta det i praktiken är en konst.
När alla ombyggnader och utbyggnader av anstalten är klara, kommer det att finnas totalt 345 platser i Västervik, inklusive 22 häktesplatser. I dag är det 309 ordinarie platser. Alla intagna är män.
Men det är inte bara många fångar, utan även många anställda. Anstalten i Västervik är en av kommunens största arbetsgivare med ungefär 320 medarbetare.
Av dem är 250 tillsvidareanställda och resten andra typer av anställningar.