Familjen Reiser bytte storstaden mot Överum

Västervik2006-02-09 00:25
I dag har Åsa, Peter och elvaåriga dottern Anna anpassat sig väl till livet på en liten ort. De bor i ett äldre vitt hus med utsikt över samhället och känner att livskvaliteten har blivit högre sen de lämnade Salem. Trots att både Åsa och Peter pendlar till arbete och studier i Västervik tar det kortare tid dit än vad det gjorde att ta sig till sina arbeten i Huddinge respektive Stockholms innerstad. Och här kan de ägna mer tid åt sina fritidsintressen.
Att det blev just Överum var ingen slump. Familjen var väl bekant med de olika småorterna i kommunen.
- Jag är född i Västervik men familjen flyttade härifrån när jag var liten. Men jag har haft min mormor i Ankarsrum och varit där mycket på somrarna, berättar Åsa.

Även Peter har anknytning till kommunen trots att han är uppvuxen i Stockholms södra förorter.
- Min pappa var yrkesfiskare och bodde på Händelöp när jag var liten så jag var mycket där på somrarna, säger han.
Dessutom har familjen del i ett lantställe i Blidstena, och det var dit de först funderade på att flytta.
- Men för Annas skull valde vi att flytta till ett samhälle där hon slapp åka skolskjuts och där det är gångavstånd till vänner och aktiviteter, säger Åsa.
Anna själv var först lite tveksam till att flytta till ett nytt ställe, men nu trivs hon bra och säger att hon inte skulle vilja flytta tillbaka.
- Det är lättare att få kompisar här. Men jag har fortfarande kvar en kompis i Salem som jag saknar, säger hon.

Beslutet att flytta till Överum gick snabbt och var inte särskilt svårt att ta eftersom tankarna hade funnits där länge. Däremot innebar det stora förändringar i familjens liv. Till att börja med var det jobbfrågan som skulle lösas.
- I början pendlade jag till jobbet i Stockholm, berättar Åsa som jobbar som sjuksköterska.
I dag har hon ett vikariat vid Västerviks sjukhus och framtiden är inte helt säker. Men hon är inte orolig.
- Det löser sig nog. I värsta fall får jag annars börja pendla igen, säger hon.
Peter gick från att vara högavlönad golvläggare till att vara arbetslös när han flyttade. Det var ändå inget hinder för att flytta.
- När vi bor här är vi inte lika beroende av två inkomster. Här kan jag hålla på med fritidsysslor och våra hästar i stället, säger han.
I somras provade Peter dock på att arbeta inom hemtjänsten och det gav blodad tand. Nu utbildar han sig till undersköterska via Komvux och han hoppas på jobb när han blir klar i höst.

Närheten till skolan samt till skog och natur är stora fördelar med att bo i Överum, tycker Åsa och Peter.
- Och jag tror att det är en fördel för barn att växa upp i ett litet samhälle. För oss känns det också tryggare, här har man bättre koll på sina barn och eftersom folk känner till varandra vet man vad barnen sysslar med, säger Åsa.

Peter håller med.
- Jag är uppvuxen i en ganska hård miljö i Botkyrka och vet vad det innebär. Jag kan se kontrasten, säger han.
Men det finns också nackdelar med en mindre ort, tycker de.
- Det finns ju ingenting här! säger Åsa och syftar bland annat på det magra utbudet av affärer.
- Om man har glömt att köpa något så är det inte så lätt, man måste verkligen tänka efter innan. Det har jag inte riktigt vant mig vid än, fortsätter hon.
Att det är bilen som gäller vad man än ska göra leder också till höga bensinkostnader. Över huvud taget tycker familjen Reiser att mycket blir dyrare på en småort än i en storstad, där utbudet och konkurrensen är större. Maten är dyrare här liksom de allmänna kommunikationerna och bensinen. Men å andra sidan är boendekostnaden betydligt lägre i Överum än i Salem.
Socialt kan det vara svårt att komma ny till en liten ort, men familjen Reiser tycker att de tagits emot väl i Överum och att många människor de träffar är oerhört trevliga och hjälpsamma.

Trots att de saknar vissa saker längtar de inte tillbaka till storstaden.
- Det är snarare så att man lär sig uppskatta det lilla man har. Stockholm är ett köp- och slitsamhälle, här är det mer "back to basics" som gäller. Och det märks på människors sätt att vara, säger Peter.
Åsa håller med och menar att det inte märks bara i Överum utan även i Västervik där hon jobbar.
- Här handlar det mer om livskvalitet. Folk är gladare, mer positiva, trevliga och tacksamma. Det är mindre stress och då orkar folk vara trevligare, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om