Familjedaghemmen glöms bort
Familjedaghemmens betydelse var temat när Lena Gustafsson besökte Västervik för en utbildningsdag.
Foto: ANDERS LILJEGREN Irene Fredriksson har haft familjedaghem sedan 70-talet och tycker att det är jättebra med en utbildningsdag där dagbarnvårdare kan utbyta erfarenheter.
Foto:
? Därför är det viktigt att lyfta fram familjedaghemmen och det som är specifikt för just dem, säger hon.
Lena Gustafsson har sin bakrund inom förskolan, men arbetar nu med kompetensutveckling. Bland annat reser hon just runt i södra Sverige med kursen ?Dagmamma - vad är det för speciellt med det??. Här pratar hon om vilken roll familjedaghemmet spelar i samhället och vilken pedagogik som används. Till kursen i Västervik har det även kommit deltagare från Vimmerby och Borgholms kommuner.
? Många som kommer till kurserna har arbetat länge med familjedaghem och det finns otroligt mycket erfarenhet som man kan dra nytta av, säger Lena Gustafsson.
Intresset att delta i kursen har varit stort och Lena säger att hon har fått ett väldigt varmt mottagande.
? Det märks att det finns ett stort behov hos dagbarnvårdarna att träffas och diskutera frågor som berör just dem, säger hon.
? Många blir annars ganska anonyma.
Irene Fredriksson är en av deltagarna i kursen och hon har haft dagbarn sedan början på 70-talet. Hon började när hon ville vara hemma med sina egna barn och sedan har det rullat på. Utbildningsdagen tycker hon är jättebra.
? Särskilt intressant är det när det kommer folk utifrån som man kan diskutera och utbyta erfarenheter med, säger hon.
Enligt både Lena och Irene har intresset för familjedaghem och mindre barngrupper ökat, men efter kommunernas nedskärningar på 90-talet och framåt finns det inte så många kvar.
? Det politiska mål som fanns att ta bort familjedaghemmen har tonats ner, säger Lena, men tyvärr var det många som tappade gnistan när de hela tiden fick kämpa.
Nu satsas det på att föräldrar ska ha valfrihet i stället. Men eftersom nyrekryteringen är så liten är frågan hur länge familjedaghemmen egentligen kommer att finnas kvar.
Irene Fredriksson tycker det verkar som att Västerviks kommun vill satsa på familjedaghemmen.
? Men då behöver vi föryngras, säger hon.
Medelåldern bland dagbarnvårdarna är hög och inom några år kommer många ha gått i pension.
? Det är något som kommunen måste tänka på när de planerar.
? Det finns en kö för att få ha barnen på familjedaghem, så det är bra om det satsas även på det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!