Familje- företagens baksida
Trivsam stämning och arbetsglädje är något som psykologen Lars Övling, tycker genomsyrar många familjeföretag. Men det finns en baksida, även för familjeföretag.
Lars Övling. Foto: Magnus Glans
Foto:
Lars Övling är psykolog i Västervik och arbetar bland annat med organisationsutveckling och ledarutbildningar. Han har i sitt arbete kommit i kontakt med många små familjeägda företag och upplevt fördelarna, såväl som nackdelarna med det här sättet att driva ett företag.
- Den familjära stämningen kan vara väldigt stark, även när företaget växer och det förs även över på de anställda, som får en starkare motivation till att arbeta eftersom de känner sig delaktiga, säger han.
Men Lars Övling påpekar också att allting har två sidor.
- I en familj finns många oskrivna regler, och när familjekulturen förs in i företagets kultur kan det bli svårt för en anställd att komma in.
Baksidan med familjeföretag, enligt Lars Övlings erfarenhet, är just otydligheten när det gäller ledning och ägarskap. Vem är det egentligen som bestämmer?
- Här uppkommer det så gott som alltid problem när det är dags för ett generationsskifte inom företaget och sonen eller dottern ska ta över. Ägarna måste vara beredda att släppa till och det ställer stora krav på både integritet och ödmjukhet hos båda parter.
Han tycker det är viktigt att vara uppmärksam och prata om hur man vill ha det under övergången, eftersom det annars kan leda till större och djupare konflikter som går ut över både företag och familjeliv.
Ju större företaget blir desto viktigare tycker han också att det är med en tydlig ledningsstruktur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!