Storån är det som återstår av den forna havsviken som i dag heter Uknadalen.
Under två kvällar har fältvandringar gjort utmed ån för att diskutera naturvård, fisketurism och jordbruk.
Runt 15 deltagare per kväll slöt upp och det var experter från såväl Smålands som Östergötland. Miljöinspektörer, miljöingenjörer, fiskerikonsulenter, energiingenjörer miljösamordnare och agronomer.
- Vi gör de här vandringarna för att stämma av och lära känna varandra, säger Klas Skytt, miljöinspektör i Åtvidabergs kommun. Diskussionerna handlar mycket om hur vi ska kunna förbättra och bevara miljön runt Storån, men också hur vattnet ska kunna brukas på ett hållbart sätt.
Mycket av fältvandringarna kom alltså att handla om att deltagarna ska orientera sig och lära känna de mest intressanta områdena.
Vandringarna inleddes uppe vid Kvarntop vid utloppet från sjön Nären, vidare till Malmviksgruvan vid sjön Glan, Bysjön i Åtvidaberg, Kraftstationen vid Håcklasjön, Viersjö sågverk vid sjöarna Övre och Nedre Virken samt kraftstationen vid Forsaström.
Andra dagen besöktes industriområdet i Falerum utmed Storån, åkermarken vi Åkervristen, kraftverket i Edsbruk och det förra industriområdet i Helgenäs.
I Edsbruk diskuterades om Tekniska verken kan tänka sig att bygga en förbipassage vid kraftverket för att ge fisken tillträde.
- Självklart är vi intresserade av det, säger Anders Dahlqwist, Tekniska verken Linköping. Men det får inte ta för mycket kraft från vattnet, vi brukar tala om fem procent som en rimlig siffra. Men i fallet Edsbruk är det en ovanligt vettig tanke eftersom det skulle ge ädelfisk och ål från havet fritt tillträde till Storåns vattendrag ända upp till kraftverket i Forsaström.