De falska sedlarna upptÀcktes pÄ en av Loomis upprÀkningscentraler som tar emot kontanter frÄn butiker. Det Àr Systembolaget, Lidl och 3T-butiken som tagit emot en falsk 500-kronorssedel vardera. I tvÄ fall gjordes upptÀckten den 2 augusti, i det tredje fallet intrÀffade det den 13 juli.
PÄ senare tid har vi inte skrivit om falska sedlar i VÀstervik, men Ulf Gollungberg vid VÀstervikspolisen sÀger att det förekommer av och till, men att det Àr ett problem som gÄr i vÄgor.
Av anmÀlan framgÄr inte nÄgra nÀrmare detaljer. Det finns ingen misstÀnkt.
Ett inte ovanligt förfarande Àr att förfalskarna riktar in sig pÄ sedlar av högre valör, gör köp som gör att de fÄr tillbaka vÀxel i Àkta sedlar.
Hur upptÀcker man en falsk sedel?
Riksbanken uppmanar att hÄlla utkik efter följande detaljer pÄ 1000, 500, 200 och 100-lappar:
⹠Sedeln har ett lodrÀtt sÀkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och vÀxlar motiv mellan "KR" och en kungakrona nÀr man vinklar sedeln.
⹠Alla sedlar har ett vattenmÀrke som bestÄr dels av ett portrÀtt och dels sedelns valör. VattenmÀrket syns nÀr sedeln hÄlls upp mot ljuset.
⹠PÄ sedeln finns en bild som skiftar fÀrg nÀr man vinklar sedeln. Bilden har anknytning till personen som avportrÀtteras pÄ sedeln. I 500-lappens fall syns en G-klav.
⹠Man anvÀnder sig genomsiktsbilder. Ett mönster pÄ sedelns framsida bildar tillsammans med ett mönster pÄ baksidan valören nÀr du hÄller sedeln mot ljuset.