Falsk bild av de äldre

"Den gamla tandlösa gubben finns inte längre."

Foto: HANS BRANDIN Om "...att åldras utan att stelna..." sjöng Peter Öberg i sången "De gamla älskandes sång" av Jacques Brel. Peter Öberg är inte bara forskare, han är trubadur.

Foto: HANS BRANDIN Om "...att åldras utan att stelna..." sjöng Peter Öberg i sången "De gamla älskandes sång" av Jacques Brel. Peter Öberg är inte bara forskare, han är trubadur.

Foto:

Västervik2005-03-05 00:25
Eländesmyter och fel föreställningar om äldre, det är vanliga fenomen i vår kultur menar forskaren Peter Öberg och talar om den nya ålderismen, det vill säga föreställningen om negativa stereotypa handlingsmönster hos äldre, framför allt i media.
- Linda Skugge skriver om sunkiga 60-plussare och en kockelev säger i en intervju att "än så länge lagar vi bara mat åt pensionärer och det är ju inte så kul".
- Man skulle inte kunna förmedla sådan åsikter om till exempel etniska minoriteter utan att det skulle anses diskriminerande.
Peter Öberg är docent vid sociologiska institutionen på Uppsala universitet och berättade i går i Gamleby om sitt arbete. Föreläsningen var en av de sista punkterna på programmet för Äldreveckan i kommunen.

Ålderdomen är något man skjuter framför sig, även om man själv börjar bli gammal. Det vet Peter Öberg som i sin forskning gjort en attitydundersökning i frågan.
- Hälften av alla 65-85-åringar upplever sig själva som ungdomliga, man känner sig yngre än man är. Många har till exempel inte planerat för sitt boende när de blir äldre även om de är i 70- och 80-årsåldern. Och de allra flesta bor kvar hemma. Ett typiskt svenskt äldreboende är inte ålderdomshem utan radhus och villa.
På frammarsch är också att flytta till seniorboende, ett bekvämt boende för pensionärer, i stil med vad som diskuteras i Västervik som en utveckling för kommunen.
- Åldrandet har lika mycket möjligheter som problem, menar Peter Öberg.

Pensionärstiden är i dag betydligt längre än någon generation tillbaka, både på grund av ökad livslängd och att den verkliga pensionsåldern i praktiken sänkts till under 60 år. En tredjedel av vuxenlivet tillbringas som pensionär.
- Det är den friska tiden som förlängs när livslängden ökar, inte vårdtiden, vet Peter Öberg.
Han har undersökt hur livet förändrats bland äldre. Till exempel var hälften av alla 70-åringar tandlösa 1971 men bara åtta procent år 2001.
Och svenskarna i dag har fler släktingar i livet än tidigare generationer, trots att det föds fler barn.
Rekordmånga pensionärer firar guldbröllop i år.
En av eländesmyterna är den om äldres ensamhet och utsatthet.
- Det är bland dem som bor på institutionerna som man ser den mesta ensamheten.
Får gamla ha sex på hemmet? Det handlar inte om något tal om förbud på ålderdomshemmet utan om vad som är tillåtet i vår kultur.
- Sexualiteten är också en del av en god ålderdom. Äldres sexualitet är ett av våra sista tabubelagda områden, menar Peter Öberg.
- Det anses naturligt att äldres sexualitet ska avta men när jag frågat de äldre hur viktigt det är med sex svarar till exempel hälften av männen i gruppen 65-74 år att det är viktigt men 15-20 procent av kvinnorna. Kanske är en förklaring att kvinnorna lever med äldre män.
- Ännu större förändringar tror jag det blir i framtiden, när 40-talisterna blivit gamla, de som var unga under en tid när man experimenterade mer med olika partners.
Hans nästa forskningsprojekt handlar om partnermarknaden för äldre.
- Många i dag är skilda och en hel del skaffar sig en ny partner. Det är en del av äldres nya livsmönster. Men vad kallar man en ny partner? Knappast pojkvän eller flickvän? Det finns inte ens begrepp för det i vårt språk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om