Falken invigde större lokaler

På sin gamla skola fick inte Sara Hermansson den hjälp hon behövde. Dessutom var hon tvungen att vänta länge på sin tur eftersom det var så många i klassen.
- Jag tycker att det är tråkigt att vänta, så det var jobbigt, säger hon.

Trivs bra. Sara Hermansson går i sexan på Breviksskolans Aspergerenhet Falken och hon trivs bra när hon kan jobba i sin takt och utan att behöva trängas med en massa andra elever. Hon ger de nya lokalerna högt betyg då de skapar mer utrymme för varje elev. FOTO: MATILDA AHL

Trivs bra. Sara Hermansson går i sexan på Breviksskolans Aspergerenhet Falken och hon trivs bra när hon kan jobba i sin takt och utan att behöva trängas med en massa andra elever. Hon ger de nya lokalerna högt betyg då de skapar mer utrymme för varje elev. FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2005-11-10 00:25
Nu går hon på Aspergerenheten Falken vid Breviksskolan där hon tycker att livet och studierna går lättare.
Sara går i sexan och har tillsammans med nio klasskamrater och fyra lärare precis flyttat in i nya lokaler där lågstadiet tidigare höll till. Lokalerna invigdes under högtidliga former i går och givetvis fanns Sara på plats för att fira.
- Det är jättebra här, det finns mycket mer plats, säger hon.
Läraren Nina Fredén är en av lärarna på Falken och även hon är nöjd med utrymmet och de samlade lokalerna.
- Varje barn har mer yta att röra sig på nu och det skapar färre konflikter, berättar hon.
I klassrummen är elevernas arbetsplatser skilda från varandra med hjälp av höga skärmar. På en del av dessa hänger bullerskydd.
- Många av de här eleverna har sina hörselsinnen förstärkta så att de måste skärma av sig från omvärlden för att kunna jobba bra, berättar Nina Fredén.
På elevernas arbetsplatser hänger regler samt detaljerade scheman över hur dagen kommer att se ut. För barn med Asperger syndrom är det nämligen viktigt att veta vad som gäller och vad som ska hända. Läraren Roger Paulsson liknar syndromet vid den förvirring som vuxna kan känna första dagen på en ny arbetsplats - där nya intryck, personer och arbetsuppgifter till slut blir ett intensivt och tröttande virrvarr.
- För de här eleverna är det som att vara nya på jobbet varje dag, säger han.
En viktig skillnad mellan en Aspergerenhet och en vanlig klass är att det sociala samspelet inte kommer in naturligt i övriga aktiviteter, utan måste övas separat. Rutiner som morgonsamlingar där man lär sig lyssna på varandra och vänta på sin tur innan man pratar är ett sätt. Att spela spel och lära sig att det är okej att förlora ibland är ett annat.

Falken har funnits i sju år och just nu går tio elever på låg- och mellanstadiet där. Eleverna kommer från hela kommunen. För att möta det ökade behovet av att kunna ta emot elever med Aspergerproblematik har verksamheten tvingats flytta flera gånger och är redan inne på sin tredje lokal.
Men hur länge man får stanna i de nya lokalerna är oklart. Lokalen ägs inte av kommunen men ingår i den lokalutredning som slår fast att skolan inte ska hyra externa lokaler till sin verksamhet. Därför har man bara fått löfte om att få stanna i två läsår.
- Jag förstår att det känns frustrerande, säger barn- och utbildningschef Lena Karlberg, som invigningstalade på Falken på onsdagen.
- Men om inte beslutet ändras så är det ju ett uppdrag vi har att verkställa. Och då får vi ordna det till det bästa ändå, och det kommer vi att göra eftersom det här är en prioriterad grupp, fortsätter hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om