Fågelinfluensan förändrade livet vid Simpevarp
De två döda viggar som smittats av den aggressiva fågelinfluensan norr om Oskarshamn förändrade på tisdagen vardagslivet för de boende i området. När provresultaten blev kända vid lunchtid upprättades polisavspärrningar och restriktioner i det drabbade området vid kärnkraftverket OKG.
Stor uppmärksamhet. Kommunalrådet i Oskarshamn, Peter Wretlund, fick under gårdagen svara på en mängd frågor från pressen. "Det är viktigt att allmänheten får möjlighet att ställa frågor", säger han i en kommentar.
Foto:
Det första fallet av den dödliga fågelinfluensan är konstaterat i Sverige. Landets blickar riktas nu mot området kring kärnkraftverket på Simpevarpshalvön norr om Oskarshamn.
Vid en vägspärr vid avtagsvägen mot byn Lilla Laxemar står John-Ivar Andersson och Harald Andersson och pratar.
Fyndet av den aggressiva fågelinfluensan hos de döda viggarna i området skapar inte någon större oro hos dem, men påverkar dem trots allt.
- Jag visste inte ens om att de hittat fågelinfluensan här förrän Harald ringde och sa att han inte fick komma hem till mig, säger John-Ivar Andersson och fortsätter:
- Men jag är inte orolig. Döda fåglar har vi sett tidigare.
Under gårdagen upprättades en inre skyddszon i området.
I en radie av tre kilometer från fyndplatsen råder nu hårda restriktioner - boende och de som jobbar i området får röra sig fritt, men för alla andra är det stopp vid någon av de polisavspärrningar som finns.
Samtidigt kontrolleras alla fordon som kör ut och in i den yttre övervakningszon som också finns upprättad. Den gäller en radie av en mil från platsen där de döda viggarna hittades.
Skälet, säger ansvariga myndigheter, är att hindra in- och utförsel av fjäderfän i området.
Utanför portarna till kärnkraftverket rådde under gårdagen stor aktivitet. Journalister och fotografer från både lokalmedia och rikspressen var på plats. Och på eftermiddagen anlände bland annat Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund.
- Det är nu viktigt att skapa möjligheter för allmänheten att ställa frågor och få svar på sina funderingar, säger han under en hastigt påkallad presskonferens vid grindarna utanför OKG:s anläggning.
Någon halvtimme senare anlände också representanter från länsstyrelsen och Jordbruksverket för att upprätta en ledningscentral på plats.
Härifrån ska den närmaste tidens arbete styras. Området ska sökas igenom och ägare till fjäderfän ska informeras om vad som nu gäller.
- Vi kommer sannolikt att hitta fler döda fåglar i området, något som kommer att visa sig de närmaste dagarna, säger Håkan Henriksson, chef för distriktsveterinärerna på Jordbruksverket, samtidigt som han uppmanar befolkningen att ta det lugnt och inte gripas av panik.
Fågelinfluensan, säger han, är något som vi måste vänja oss att leva med ett tag framöver.
Att det finns fler döda fåglar i området är också något som John-Ivar Andersson kan konstatera. Under tisdagen hittades ytterligare en död vigg bara ett femtiotal meter från hans bostad.
- Jag var själv nere och tittade på den. Då levde den fortfarande, men var väldigt illa medtagen, berättar han.
Även Patrik Olsson från Västervik har sett döda fåglar i området. Han är anställd på OKG och säger att han tror att det var just de smittade viggarna som han såg i förra veckan.
- Jag kan ju inte vara säker, men jag såg en bild i Aftonbladet på de sjuka viggarna och de var väldigt lika de döda fåglar som jag var och tittade på, säger han på väg hem från jobbet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!