Fågelinfluensa i Västervik – kan ligga bakom falks död

En död knipa i Västervik analyserades av SVA i februari. Det står nu klart att knipan var smittad med fågelinfluensa.

En knipa är en sorts andfågel. Den knipa som hittades i Västervik befann sig en bit från Skärgårdsterminalen, enligt SVA:s karta.

En knipa är en sorts andfågel. Den knipa som hittades i Västervik befann sig en bit från Skärgårdsterminalen, enligt SVA:s karta.

Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT

Västervik2021-03-08 14:04

I januari rapporterade vi om att fågelinfluensan konstaterats i Kalmar län. Västerviks kommun varnade då tamfågelägare. Nu bekräftar uppgifter från Statens veterinärmedicinska analys (SVA) att influensan även konstaterats i Västervik. Det rör sig om en knipa.

– Det framgår inte när den lämnades in till analys. Det är någon som brytt sig, som hittat den död, säger Larsgunnar Nilsson, ordförande i Tjust fågelklubb.

Inte heller kommunekolog Mattias Pettersson har några ytterligare detaljer om knipan.

– Var och när den hittades vet jag inte. Det är inget som har gått via miljökontoret. Jag har dock varit i kontakt med fågelklubben och bett dem vara uppmärksamma på eventuellt ytterligare smittade vilda fåglar, skriver han i ett mejl.

Larsgunnar Nilsson säger att man kan se på en fågel om den är drabbad av fågelinfluensa.

– Den snurrar eller simmar runt, runt, och kan vicka på huvudet fram och tillbaka. Man ser att det är något som påverkar nervsystemet, säger han.

Nyligen rapporterade vi att pilgrimsfalken som hållit hus vid Västerviks sjukhus hittats död. Nilsson säger att pilgrimsfalkar ofta tar avvikande fåglar, för att de är lättare byten.

– Låt oss säga att en and har kommit på avvägar, då kan pilgrimsfalken ta den. Om den anden var smittad, då finns en risk att falken fått smittan, säger han.

Pilgrimsfalken har lämnats in för analys hos SVA. Enligt Jordbruksverket kan fågelinfluensan smitta människor, men ingen människa i Sverige har hittills smittats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!