Henrik Tvarnö, ansvarig för turnén "Facket på sommarjobbet", berättar att det blivit färre sommarjobb för unga de senaste åren och att det finns två huvudsakliga anledningar till det:
- Gratis arbetskraft och överetableringen av butiker. Om ett företag får 5 000 kronor för att ta en "Fas 3 arbetslös", plus att lönen betalas. Varför då anställa en ungdom som kostar pengar? Det är oroväckande, säger han.
Ökad konkurrens om jobben gör att det är lätt att hoppa på även tveksamma arbetsuppgifter. Man vågar kanske inte säga nej av rädsla att stå utan sommarjobb.
Hotell, restauranger, kiosker och mindre butiker, är de som sticker ut när det gäller sämre avtal.
- Där är det vanligt med så kallade "solskensavtal". Då blir ungdomarna lovade att få jobba heltid, om det är solsken. Är det molnigt eller regn får ungdomarna gå hem, för att företaget ska spara pengar. Efter lönerna är det här det största problemet vi stöter på, säger Henrik Tvarnö.
Men trots allt är det ungefär 80 procent av företagen som sköter sig.
- Tio procent har missat avtalen och fixar ordning sina papper då vi hälsat på. Men sedan finns det tio procent som fuskar medvetet. De procenten är svåra att komma åt, säger Henrik Tvarnö.
Läs mer i tisdagens VT.