Facket kräver åtgärder

När fackförbundet Kommunal undersökte förekomsten av hot och våld i hälso- och sjukvården visade det sig att 80 procent av de anställda har blivit utsatta. I Västervik kräver Kommunal att arbetsgivarna inte bara för statistik utan också gör något åt problemet.

Västervik2006-05-02 00:25
Just nu pågår också en inspektion av Arbetsmiljöverket på hälften av kommunens arbetsplatser.
- Jag vet att det förekommer rätt mycket hot och våld. Mest våld hos oss för de vi har verkställer ju - de är inte så verbala, säger Elisabeth Lundgren som arbetar på dagcenter i Gamleby samt sitter i Kommunals styrelse i Västervik.
Mer eller mindre dagligen förekommer hot och våld mot anställda inom hälso- och sjukvården och det betraktas närmast som en del av jobbet, men det är inte acceptabelt, menar Kommunal.

De anställda inom hemtjänsten utsätts också för mycket hot och våld då de till exempel arbetar hemma hos missbrukare, men också på väg mellan olika brukare då de på kvällar och helger kan vara mycket utsatta.
- Nu har vi fått in i rutinerna att de ska gå två till de ställen där vi vet att det finns hot, säger Birgitta Johansson som är huvudskyddsombud för Kommunal i Västervik.
De nya rutinerna som håller på att införas innehåller till exempel riktlinjer för hur de utsatta ska agera och vem de ska vända sig till.
- Det är ett problem på kvällar och helger när det inte finns någon chef att ringa till. Det har Kommunal tagit upp med arbetsgivarna. Vi kräver att det ska finnas en beredskap så att det finns någon att vända sig till, men det har vi inte fått svar på än utan det ligger på arbetsgivarens bord, säger Birgitta Johansson.

Kommunal vill trycka på så att arbetsgivarna blir bättre på att vidta åtgärder. I en sammanställning av tillbud och arbetsskador som gjorts inom handikappomsorgen skriver arbetsgruppen bakom att "frågorna bör analyseras vidare på varje arbetsställe för ytterligare förebyggande arbete och eventuella vidare åtgärder".
- Det kan vi inte ställa oss bakom. Det ska vidtas åtgärder. Det är vanligt att de bara konstaterar att " så är det" och sen gör de inget, säger Birgitta Johansson.
Av alla inrapporterade arbetsskador och tillbud, 90 stycken, är det mer än 70 som är relaterade till hot och våld. Det är en inte föraktlig andel och Kommunal kräver att något görs för att få ner siffrorna. Det finns säkert också ett mörkertal eftersom de anställda inte alltid anmäler tillbud.

Ett sätt att få arbetsgivaren att vidta åtgärder är att göra en skriftlig begäran enligt arbetsmiljölagens paragraf 66A.
- Vi har gjort det några gånger och då har det hänt en del för det går vidare till Arbetsmiljöverket, säger Birgitta Johansson.
- Men det är synd att vi måste skriva för att de ska bli tvungna att ta ställning, säger skyddsombudet AnnKatrin Kreutz.
Hot och våld inom handikappomsorgen 2005
28 arbetsskador inrapporterades från handikappomsorgen under 2005, 19 av dem var relaterade till hot och våld.
Av 62 inrapporterade tillbud (plus ytterligare elva från den dagliga verksamheten) handlade 52 om hot och våld och tre om sexuella trakasserier.
I hela kommunens verksamhet anmäldes förra året 70 arbetsskador, 37 procent av dem hade uppkommit till följd av slag och våld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om