Fackbas besökte Västervik

Marie Nilsson, förbundsordförande i IF Metall besökte under fredagen Elfa i Västervik. Utveckling av fackmedlemmarnas kompetens ligger högt på förbundets agenda.

Anup Madan, Dusan Lonski, Jonas Lundell och Marie Nilsson.

Anup Madan, Dusan Lonski, Jonas Lundell och Marie Nilsson.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-02-23 19:00

– Det blir en allt mer kvalificerad produktion inom industrin med digitalisering och robotisering. Det måste vi bejaka och hänga med i för att fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Marie Nilsson, förbundsordförande i IF Metall.

Hon framhåller Elfa som ett exempel där man har en produktion som har automatiserats i stor utsträckning.

AnupMadan ordförande i IF Metalls lokala klubb på Elfa säger att de från klubbens sida jobbar med att de anställda ska kunna gå korta och längre kurser.

– Vi tycker att det är viktigt att se vad den personal som redan är anställd har för förutsättningar och låta dem utbilda sig. Våra egna i första hand alltså, säger han.

– Vi har en kille som gick en kurs i programmering och nu jobbar han med det på heltid, säger Dusan Lonski, styrelsemedlem i klubben.

Marcus Kvarnberg, ombud i IF Metall östra Småland, säger att han har suttit i många möten med stora företag.

– En del företag verkar inte ha aning om vad medarbetarna har för kompetens. Det är skrämmande. Vi måste se till att den kompetens som finns i huset används, säger han.

Marie Nilsson berättar att de, parterna emellan, har tagit fram ett valideringsverktyg för att komma vidare i arbetet.

– Många av våra medlemmar har arbetat i många år och har mycket kunskap i bagaget. Då kan man använda valideringsverktyget för att se vad man kan komplettera. Det blir tydligt, både för arbetsgivaren och för de anställda.

Regeringens förslag om att gymnasiets yrkesutbildningar ska ge högskolebehörighet tycker Marie Nilsson är rätt väg.

– Våra medlemmar behöver den kunskap som högskolebehörigheten ger. Det behövs i det framtida industriarbetet. Det kommer vara helt andra krav än vad det har varit hittills. Det kommer också krävas att man vidareutbildar sig under sitt arbetsliv.

En annan viktig fråga som Marie Nilsson framhöll var arbetet mot sexuella trakasserier.

– Inget yrke eller verksamhet gick obemärkt förbi metoouppropet i höstas. Vi gjorde en undersökning i november och där framkom att 40 procent av de kvinnliga medarbetarna upplever att de upplevt sexuella trakasserier. Det är inte acceptabelt. Vi jobbar med att det ska vara tydligt, både från fackets och arbetsgivaren håll, hur man hanterar en situation där någon blivit utsatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!