På torsdagseftermiddagen mötte den lokala företagsledningen massmedierna för att försöka förklara det överraskande beskedet. Akzo Nobel i Gamleby har de senaste åren framstått som en framgångsrik och lönsam fabrik. Fabrikschefen Ander Erlandsson säger inget som motsäger den bilden.
– Fabriken har varit lönsam och välskött. Det har inte funnits några kvalitetsproblem.
Kommunikationschefen Maria Fiskerud fyller i:
– När de anställda frågar sig varför fabriken läggs ner så handlar det inte om att de borde ha jobbat bättre. Det fanns inget man kunde göra lokalt.
Skälet enligt dem står istället att finna i ett beslut som tagits av den holländska koncernledningen. Antalet fabriker i den multinationella Akzo Nobelkoncernen ska bli färre men större, för att få upp lönsamheten.
Produktionen förs över från Gamleby till fabriker i Malmö, ryska Lipetsk och tyska Hilden. Utöver Gamleby läggs en fabrik i Nürnberg ner. Totalt förlorar 280 människor jobbet i de berörda fabrikerna. Samtidigt skapas jobb på de andra fabrikerna. I Malmö räknar man med att behöva nyanställa 60 personer.
– Det borde vara högintressanta jobb för de anställda i Gamleby, men det är ett ömsesidigt intresse. Fabriken i Malmö står nu inför att rekrytera arbetskraft med just den kompetens som finns i Gamleby, säger Anders Erlandsson.
Varför läggs Gamleby ner och inte någon av de andra fabrikerna?
Enligt Erlandsson är det storleken som varit avgörande. Han jämför med Malmöfabriken som har ungefär dubbelt så många anställda. Den fabriken har dessutom ett bredare produktutbud. Det hade blivit mer komplicerat att lägga ner den och föra över produktion till andra fabriker.
Det är en mycket liten grupp människor som känt till nedläggningsbeslutet. Därför finns det än så länge ingen detaljerad plan för hur Gamlebyfabriken ska läggas ner.
– Egentligen finns det bara ett slutdatum, juni 2015, säger Anders Erlandsson.
Det betyder att produktionen förväntas pågå i ytterligare ett och ett halvt år.
Hur ska de anställda kunna hålla motivationen uppe. Är inte risken att man tappar sugen efter ett sådant här besked?
– Så är det nog. Man jobbar för att man känner en lojalitet med företaget, med arbetskamraterna och med arbetslaget. När det plötsligt finns ett slutdatum så förändras mycket, säger Anders Erlandsson, som dels tillägger att han tror att de flesta vill känna att de slutar med ett bra utfört arbete, dels att företaget kommer att diskutera någon slags ekonomiskt ersättning för att försäkra sig om att produktionen löper på.
LÄS MER I FREDAGENS VT