Få utnyttjar närståendepenningen
Den som vill vara ledig från arbetet för att vara tillsammans med en anhörig eller vän i livets slutskede kan få närståendepenning. I 60 dagar kan man få ersättningen, men det genomsnittliga uttaget är bara en bråkdel.
Livets slutskede. Det går att få ersättning för att kunna vara tillsammans med en närstående i livets slutskede, men få utnyttjar rättigheten.Foto: Fredrik Sandbert/ Scanpix
Foto:
Den som tar ledigt från arbetet för att vara med en närstående med livshotande sjukdom kan få närståendepenning från Försäkringskassan i upp till 60 dagar. Men av dem som tar ut närståendepenning tar de flesta bara ut en bråkdel av dessa dagar - i storleksordningen en fjärdedel. Exakta uppgifter om uttagna dagar per vårdad finns inte. (Se faktaruta här intill.)
- Alla närstående vet inte att den här möjligheten finns, säger sjuksköterska Sanna Wärn på Cancerfondens informations- och stödlinje. En del får reda på det så sent i sjukdomsskedet att de inte hinner ta ut fler dagar. Andra är rädda för att ta ut dagarna för tidigt. De går och håller på dem så länge som möjligt och hinner inte utnyttja alla dagar innan det är för sent.
Hon tycker också att de som känner till att ersättningen finns ofta behöver mer information om vilka möjligheter den faktiskt innebär.
- Många tror att de måste ta helt ledigt en sammanhängande period, men så är det inte. Man kan ta ut halv och fjärdedels dag. Det kan göra det lättare att ta ut den här tiden, och på så sätt få mer tid tillsammans.
Att det går att dela ersättningen mellan flera vårdare är också en fördel som är lätt att missa, påpekar hon. Och att det inte krävs några blodsband. Vem som är "närstående" avgör den vårdade, det kan vara en nära vän likaväl som en anhörig.
Eva Sylwander, försäkringsspecialist på Försäkringskassan, tror även hon att många anhöriga är försiktiga och väntar länge innan de börjar ta ut närståendepenning.
- Det beror nog på att det rör sig om ett begränsat antal dagar, som man inte vill slösa bort. Men det viktigaste skälet till att det tas ut relativt få dagar per vårdad är att det faktiskt är oerhört tuffa kriterier för vad som räknas som svår sjukdom i det här sammanhanget. Lagstiftarens avsikt är att det verkligen ska handla om livets slutskede, säger hon.
De anhöriga till svårt sjuka som hör av sig till Sanna Wärn på Cancerfonden vill ibland ha råd om hur de ska ta ut närståendepenningen.
- Vi får frågor som "Vad tror ni, är det vettigt att ta ut de här dagarna nu?" eller "Hur länge vågar jag spara på de här dagarna?" Och det är ju tyvärr omöjligt att svara på. Vi försöker i möjligaste mån att hänvisa den typen av frågor till patientens läkare. Han eller hon kan ge en viss vägledning om hur man bedömer att framtiden kan se ut för den sjuke, så att man kan få en liten hjälp att planera och förbereda sig. Men utmärkande för många svåra sjukdomar är ju ofta att man inte kan säga något säkert om framtiden.
Så tas ersättningen ut
30 dagars närståendepenning infördes 1989 och utvidgades några år senare till 60 dagar. Utnyttjandet av ersättningen har ökat nästan varje år sedan den infördes, men är mycket litet i relation till vad det teoretiskt skulle kunna vara. Under 2006 betalades närståendepenning för vård av knappt 8 300 personer, vilket innebär att ersättningen togs ut vid mindre än 10 procent av de drygt 90 000 dödsfall som inträffar på ett år.
Antalet ersättningsdagar 2006 var drygt 95 000, vilket motsvarar drygt 11 dagar per vårdad. Eftersom vissa får vård på båda sidor om ett årsskifte. blir det totala antalet vårddagar per person i snitt något högre - kanske kring 15 dagar. Det innebär att den vårdade i snitt utnyttjar ungefär en fjärdedel av sina ersättningsdagar. (TT Spektra)
Antalet ersättningsdagar 2006 var drygt 95 000, vilket motsvarar drygt 11 dagar per vårdad. Eftersom vissa får vård på båda sidor om ett årsskifte. blir det totala antalet vårddagar per person i snitt något högre - kanske kring 15 dagar. Det innebär att den vårdade i snitt utnyttjar ungefär en fjärdedel av sina ersättningsdagar. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!