Oljeutsläpp, nedskräpning, buller eller otillåtna verksamheter... Till miljö- och byggnadskontoret kommer det regelbundet in anmälningar om miljöbrott. Även under inspektörernas egna tillsyner upptäcks misstänkta brott.
I vissa fall leder en tillsyn till att personen eller företaget måste vidta åtgärder, men ibland lämnar kontoret vidare fallet till en annan instans - åklagarmyndigheten och polisen, som i sin tur har i uppgift att utreda om ett brott har begåtts.
- Vi är skyldiga att åtalsanmäla om det är en större överträdelse, eller en viss typ av överträdelse som gjorts, säger Carolina Stalebrant, miljöchef i Västervik.
Men det kan ta tid innan åklagarna hinner ta tag i ärendena. Anmälningarna om miljöbrott ökar i hela landet, och det finns bara 29 poliser som jobbar enbart med miljöbrottsutredningar. I många fall blir ärendena liggande på hög.
Göran Bengtsson, utredare på polisen i Kalmar län, är kritisk till att miljöbrottsligheten inte prioriteras mer av länspolismyndigheten. Risken är att man inte hinner säkra upp bevis, och att utredningarna därför inte leder till att någon fälls.
Det kan i sin tur göra att folk slutar anmäla misstänkta miljöbrott, tror Göran Bengtsson.
- Om tillräckligt många ropar att vargen kommer och att den inte gör det, så slutar man till slut att ropa. Konsekvensen kan bli att man inte tycker att det är någon idé att anmäla.
I Västervik fanns tidigare en polis med miljöbrott som specialitet, liksom i Vimmerby. Men dessa poliser har slutat, och inte ersatts. I hela länet finns nu bara tre tjänster avsatta för den här typen av brottslighet. Dessa har en hektisk tillvaro.
- Vi är en ambulerande enhet, och länet är 24 mil långt, konstaterar Göran Bengtsson.
I värsta fall kan det ta ett år innan de hinner utreda ett brott.
- Vi får inte de resurser och den kompetens vi behöver, och ytterst är det de högsta cheferna som har ansvar för det här. Vi tog upp detta med länspolismästaren redan 2010, men det har inte hänt något. Det är långt från att höra till att göra.
Anders Kjaersgaard, länspolismästare, utlovar inga nya satsningar på miljöbrottsutredare den närmaste tiden. Däremot finns planer på att samverka mer med Kronobergs län.
- Det vi diskuterar är att kunna säkerställa den här specialistkompetensen tillsammans.
Han påpekar också att myndigheten i höstas inrättade en ny tjänst för att jobba med just miljöbrott.
Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet var det bara fem procent av de anmälda miljöbrotten som ledde till att någon person fälldes förra året.