Få kvinnor i SD: "Det var jobbigare än jag trodde"

Sverigedemokraterna (SD) har förhållandevis många avhopp sedan valet 2018, och endast en kvinna kvar i fullmäktige. Könsrepresentationen gäckar både partiet nationellt och lokalt.

Dan Larsen, partiordförande och gruppledare för Sverigedemokraterna i fullmäktige, och partikollegan Ann-Marie Norman vill båda se fler kvinnor inom SD. "Det är en fråga som både jag och partiet tänkt mycket på", säger Dan Larsen.

Dan Larsen, partiordförande och gruppledare för Sverigedemokraterna i fullmäktige, och partikollegan Ann-Marie Norman vill båda se fler kvinnor inom SD. "Det är en fråga som både jag och partiet tänkt mycket på", säger Dan Larsen.

Foto: Montage

Västervik2022-01-31 08:00

Valet 2022

SD har sju mandat i Västerviks fullmäktige, och hittills har totalt tre ordinarie ledamöter lämnat sina platser sedan valet 2018.

Några månader efter valet, i januari 2019, lämnade både Christer Molin och Yvonne Edvardsson fullmäktige. Molin ersattes av Monica Hilmeryd, som även hon avgick efter ett drygt halvår. Hilmeryd är fortfarande medlem i partiet, men är inte längre politiskt aktiv.

– Det var jobbigare än jag trodde, medger hon. 

Hon jobbar fortfarande halvtid som sjuksköterska i Linköping, trots att hon är pensionär. Eftersom hon jobbar natt och pendlar, fanns det inga många timmar kvar av dygnet till att vara fullmäktigeledamot. 

– Det är mycket som ska läsas och man ska vara närvarande vid mötena. Jag försökte lägga arbetspassen så att de inte krockade med fullmäktige, men det var svårt. Annars var det väldigt roligt och intressant, men det tog för mycket tid, helt enkelt, berättar hon. 

undefined
Varför lämnat kvinnorna SD? Partiordförande Dan Larsen tror att SD-kvinnor oftare får utstå kränkningar, och stå till svars i en polariserad debatt. Men generellt är inte kön en viktig fråga för SD - "vi fokuserar på kompetensen", säger Larsen.

Ann-Marie Norman, som är SD:s enda kvinna i fullmäktige, hoppas på några fler kvinnliga partikamrater i fullmäktige, efter valet i höst.

– Det vore trevligt, men jag tittar inte på specifikt könet, utan jag tittar på vilken kunskap de har och hur de kan stärka vår kvalitet i partiet, säger hon. 

Samtidigt tror hon att det är viktigt att få till en representation med både män och kvinnor. 

– Vi tänker olika, vi pratar på olika sätt, ofta om olika frågor. Vi tillför olika saker och kan utbyta tankar som för oss framåt. Vi behöver både män och kvinnor. Det ska vara en mix. 

Dan Larsen, som både är gruppledare och partiordförande för SD i Västervik, säger samma sak: 

– Generellt ser vi inte kön som en viktig fråga, utan vi fokuserar på kompetensen. Sen är det ju trevligt om man kan få fler kvinnor att engagera sig i politiken, det tror jag är gemensamt för fler partier. Förtroendevalda kvinnor är mer utsatta för kränkningar än sina manliga kollegor, säger han.

Hur fler kvinnor ska lockas till just SD är något som både Larsen och partiet funderat på, säger han. 

– Det både jag och partiet kommit fram till är att det har att göra med polariseringen i det politiska samtalet. Det blir ofta en osaklig debatt och vårat parti får utstå tillmälen från våra motståndare. Kvinnorna får oftare stå till svars för det, och de kanske inte känner att det känns bekvämt. Det är inte en bra utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!