Få kontroller av ljudnivån

Socialstyrelsen vill skärpa reglerna för hur högt det får låta i offentliga lokaler.

Västervik2003-07-31 06:00
Musiknivåerna i offentliga lokaler är för höga. Därför föreslår socialstyrelsen en lagändring som dels ska skydda barn mot alltför höga ljud, dels ska underlätta för kommuner att kontrollera att riktlinjerna följs.
På uppdrag av regeringen har socialstyrelsen granskat hur de gamla riktlinjerna efterlevs. Granskningen visar att barn behöver starkare skydd för att inte riskera hörselskador.
Dessutom konstaterar Bo Pettersson, avdelningsdirektör på socialstyrelsen, att kommunerna är dåliga på att övervaka att riktlinjerna följs.
Trots att Västervik har flera stora musikevenemang som visfestivalen och konserterna ute på Gränsö har kommunen aldrig kontrollerat ljudnivåerna där. Ansvaret för att ljudnivån inte är för hög ligger på arrangören, men kommunen har ett allmänt ansvar att sköta miljö- och hälsoskyddet.
- Vi har små resurser, förklarar Bernt Jonsson på miljö- och byggnadskontoret.
Senast en mätning gjordes var för ett och ett halvt år sedan. Då hade man fått klagomål för ljudnivån på Stadshotellet.
- Men man klarade de allmänna råd som finns och även de som kommer att gälla med de nya riktlinjerna, säger Bernt Jonsson.
Bo Pettersson har förståelse för att kommunerna har knappa resurser.
- Utrustningen kostar och det kostar att skicka ut folk på fredags- och lördagskvällar. Det handlar om att prioritera. Men jag tycker att ljudmiljön är något som borde prioriteras, säger han.
Därför föreslår socialstyrelsen en lagändring som ska underlätta för kommunerna att kontrollera ljudnivåerna i offentliga lokaler.
- Arrangörerna blir anmälningspliktiga, vilket är en stor fördel för kommunerna eftersom de då vet vad som pågår. Dessutom kommer arrangörerna att vara tvungna att ha ett egenkontrollprogram och själva mäta ljudnivåerna, säger Bo Pettersson.
I Västervik är det till viss del vad som redan sker. Efter kommunens mätning har Stadshotellet flera gånger gjort egna mätningar för att se till att musiken inte är för hög.
Socialstyrelsen föreslår även att de godkända ljudnivåerna sänks för verksamhet som riktar sig till både barn och vuxna. Tidigare var gränsen 100 decibel, enligt förslaget sänks den till 97.
- Dessa tre decibel innebär en halvering av ljudnivån. Det kommer att bli besvärligt för etablissemangen att leva upp till det, säger Bo Pettersson.

FAKTA: Socialstyrelsens riktlinjer
96 decibel är det allmänna rådet för en godtagbar ljudnivå. I genomsnitt bör inte ljudet vara högre än 100 db och topparna får inte överstiga 115 decibel.
För till exempel knattedisko och teater som riktar sig enbart till barn är gränsen 90 decibel.
För verksamhet som riktar sig till både barn och vuxna vill socialstyrelsen att gränsen sänks från 100 decibel till 97.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om