Få inspektioner vid Västerviks restauranger

Enligt en rapport från Livsmedelsverket gör kommunens livsmedelsinspektörer ovanligt få besök. Förra året fick endast 22 procent av kommunens livsmedelsanläggningar påhälsning. En låg siffra säger Doris Rosling på Livsmedelsverket.

Foto:

Västervik2008-08-06 00:06
Endast 22 procent av Västerviks livsmedelsanläggningar fick besök av kommunens inspektörer förra året. Ett lågt antal jämfört med exempelvis Vimmerby kommun där motsvarande siffra var 68 procent. Det är Livsmedelsverkets årliga sammanställning av landets livsmedelsinspektörers arbete som visat på stora skillnader. Trots att det inte finns någon lag som säger att alla anläggningar ska få påhälsning varje år är Livsmedelsverket frågande till det låga antalet besök.- Jag är inte insatt i just det här fallet men om man kollar till siffrorna har de inte färre inspektörer än andra kommuner. Om man ser till resultatet så är ju 22 procent en väldigt låg siffra, säger Doris Rosling på Livsmedelsverket.Den kommun som inte sköter livsmedelsinspektionerna kan drabbas av förelägganden både från länsstyrelsen och från Livsmedelsverket. Mattias Pettersson, en av Västerviks livsmedelsinspektörer, har svårt att förstå varför just Västerviks kommun hamnar så långt ner i jämförelsen.- Kanske är det för att vi riktat vår verksamhet från oannonserade besök till mer förebyggande arbete. Det syns ju inte i rapporten. Nu ska vi ta upp det här och diskutera om vi gjort något fel.Henrik Arkåsen på restaurang Saltmagasinet säger sig vara nöjd med kommunens arbete. Ändå säger han att det ibland kan vara svårt att få tag i livsmedelsinspektörerna.- Jag ser kommunen som ett hjälpmedel och inte som ett hot. De har varit väldigt bra att rådfråga och är oftast väldigt kunniga. Alla restauranger betalar ju en årlig avgift till kommunen och det är ju trist om man inte får valuta för pengarna.Leif Dahlgren, länsveterinär på länsstyrelsen, är ansvarig för länsstyrelsens tillsyn över kommunernas livsmedelsinspektioner. Utan att ha läst rapporten säger han att Västerviks inspektionsverksamhet är känd för att vara ovanligt bra. Deras placering i Livsmedelsverkets rapport tycker han är oviktig.- Det kan vara så att Västervik istället för att göra många oanmälda besök satsar på andra saker. De kanske gör fler återbesök och uppföljningar. Det är ju inte antalet besök som bestämmer hur pass god kvalitet livsmedelsinspektionerna håller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om