En stor majoritet av alla bilar i Västerviks kommun går på bensin eller diesel: totalt nästan 87 procent. Bara 0,9 procent är rena elbilar, medan laddhybrider står för en procent.
Anton Kornehed bor i Västervik och köpte en Tesla i juni förra året. Han tror att priset är en orsak till att så få väljer elbil.
– De är ju ganska dyra att köpa. Jag köpte den billigaste modellen av Tesla, men i och med att det är en "long range" så finns ju billigare varianter.
När vi tidigare intervjuat bilförsäljare i Västervik har de nämnt laddinfrastrukturen som en möjlig orsak till att de flesta trots allt vill köra bensin- eller dieselbilar, alternativt laddhybrider. Men Anton Kornehed har inte upplevt någon brist på laddstolpar.
– I Stockholm har jag ofta haft problem att hitta lediga laddare som inte är jättedyra, men i Västervik tycker jag det är ganska bra. Jag bor i lägenhet, men brukar ladda vid mitt jobb. Tesla har ju egna laddare, och det finns en i Tindered, en i Norrköping och en i Tystberga, så det är inga problem om jag skulle vilja åka till Stockholm.
Hans bil har en uppskattad räckvidd på 60–65 mil – i realiteten 50 på sommaren och 40 på vintern, beroende på hur man kör, enligt Anton – så är bilen bara fulladdad räcker den hela vägen.
Hur kom det sig att du själv valde elbil?
– För några år sedan hade jag en stor dieselbil och en Golf R som var en riktig bensinslukare, och åkte jäkligt mycket. Jag fick dåligt samvete för miljöns skull, så jag sålde bilarna och lovade mig själv att jag aldrig skulle ha en bil igen om den inte är eldriven.
Under två år levde Anton utan bil, och klarade sig fint med att promenera och ta tåget. Så småningom behövde han dock en bil, och då blev det alltså en eldriven variant.
– Den är även lite billigare i drift, även om jag tyvärr inte kan ladda där jag bor.
Vad har du upplevt för fördelar och nackdelar med elbil?
– Fördelarna är många. Miljögrejen är det största, men det är jävligt roligt att bilen kan komma i gång snabbt, även om man inte har nytta av det så ofta. Nackdelen är väl räckvidden och tillgängligheten på laddare. Man måste planera mer, det är inte bara att sätta sig och köra till Norrland.
Utöver bensin, diesel, el och laddhybrider finns även bilar i kommunen som drivs på gas (214 stycken), etanol (740) och HVO100, miljövänlig diesel (1 522).