Få hjärtstartare i V ästervik

Det finns ingen hjärtstartare på kommunens idrottsanläggningar. Trots att så kallade defibrillatorer ökar chansen att överleva ett hjärtstopp med 75 procent. - Hade jag fått bestämma hade vi redan haft en, säger Helene Salomonsson, föreståndare på simhallen i Västervik.

Genom att lägga örat mot patientens mun och fästa blicken på dennes bröstkorg tar man reda på om patienten andas.

Genom att lägga örat mot patientens mun och fästa blicken på dennes bröstkorg tar man reda på om patienten andas.

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-08-10 00:00

Varken sim-, tennis-, eller ishallen i Västervik har någon hjärtstartare.

- Kommunen anser att det är för dyrt. Fast med tanke på att den räddar liv så rör det sig inte så mycket pengar, säger Helene Salomonsson.

Västerviks tennisklubb som sköter tennishallen i Västervik har inte diskuterat att köpa in någon hjärtstartare, av samma skäl: Det kostar för mycket, enligt Fredrik Lindwall, klubbens ordförande.

- Vi har inte haft några incidenter, men det betyder ju inte att det inte kan hända. Så vi kommer att ta upp frågan framöver, säger han.

En så länge har kommunen köpt in en hjärtstartare och den finns hos Räddningstjänsten. På sikt kommer man att skaffa fler, tror Anders Strömbäck, intendent på kultur- och fritidsförvaltningen på Västerviks kommun.

- Vi diskuterade frågan i vårs, men i nuläget har vi för dålig ekonomi. Vi har fått stora sparkrav och måste hålla igen utgifterna under 2011. Men inom ett par år tror jag att det kommer att finnas hjärtstartare på flera platser.

På Kriminalvårdens anstalt Västervik Norra och på polisstationen i Västervik finns det numera defibrillatorer. Och Röda korset Hasselökretsen på Haselö och Östra Eknös samfällighetsförening har köpt in varsin.

Hjärtstartare hittar man dessutom på många företag. Bland annat på Lysingsbadet, Länsförsäkringar, Tjustbygdens Sparbank, Slip Naxos och Elfa.

- Vem som helst kan använda den och det rör sig om småpengar med tanke på att den räddar liv, säger Jörgen Nilsson, vd på Elfa Sweden AB i Västervik.

Men på speedwaybanan i Västervik finns ingen hjärtstartare. Anledningen är att det alltid finns ambulanser på området under tävlingarna, enligt Seimor Österval, ordförande i Västervik Speedway.

Hjärtstopp

Varje år drabbas ca
10 000 personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige och behandling påbörjas på ca
4 000 och av dessa överlever endast ca 400.

Det innebär att 96 procent dör årligen.

Fakta: Svenska rådet för hjärt- och lungräddning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om