Lars-Ove Jonasson, ordförande LRF sydost, sÀger att gÄrdsbutikerna ökar i nÀstan hela landet men att VÀstervik Àr ett undantag.
- Jag vet inte varför VÀstervik inte följer trenden. Man kanske borde börja fundera i lokalproducerade banor dÀr ocksÄ.
Ăkningen tror Lars-Ove dels kan bero pĂ„ att fenomenet smittar av sig om nĂ„gon börjar, men ocksĂ„ att konsumenternas efterfrĂ„gan ökar.
- Folk frÄgar efter lokalproducerade rÄvaror. Det Àr skillnad pÄ nÀrproducerat och lokalproducerat, nÀrproducerat kan ju vara Sverige, lokalproducerat Àr i nÀrheten av dÀr man bor. Folk vill veta hur djuren mÄr och var köttet eller Àggen kommer ifrÄn. Det Àr ekologiskt och dÄ fÄr produkterna ett mervÀrde.
Lars-Ove har just gjort en sommarresa genom sydost-distriktet och pratat med lantbrukare och besökt gÄrdsbutiker. Han sÀger att mÄnga har ett ganska stort utbud med varor frÄn andra producenter och inte bara frÄn den egna gÄrden. Det kan vara honung frÄn en gÄrd, kött frÄn en annan och grönsaker frÄn en tredje.
- Det Àr nog bra att kunna bredda sitt sortiment med varor frÄn andra producenter. Det mÄste ocksÄ finnas bÄde stora och smÄ producenter och leverantörer men frÄn en lite mindre producent, till exempel en gÄrdsbutik, tror jag att rÄvarorna fÄr en identitet pÄ ett annat sÀtt Àn de fÄr nÀr de bara ligger förpackat i affÀren.
- Det Àr bra att konsumenterna kan vÀlja vilka produkter de vill köpa, om de vill ha utlÀndskt eller lokalproducerat.