Siffror på riksnivå pekar på en hög smittspridning, där även trippelvaccinerade gamla i äldreomsorgen har drabbats, även om de då inte har blivit särskilt sjuka.
Men i Västerviks kommun är det bara enstaka fall, än så länge. Det säger Anneli Wahlin, hälso- och sjukvårdschef i Västerviks kommun.
– Många gånger är det storstadsområdena som driver statistiken. Här är det en och annan, men inget större utbrott.
De som ändå blir smittade, blir som regel inte särskilt sjuka. En del, men inte alla, får feber. Halsont och influensaliknande symtom – som ont i kroppen – förekommer också.
– De allra flesta är trippelvaccinerade och får väldigt lindriga symtom, säger Anneli Wahlin.
Den bilden delas av Ingela Svensson (C), som är ordförande i socialnämnden i Västerviks kommun.
– De blir inte allvarligt sjuka. En del får nästan ingenting och en del blir lite snoriga och får ont i huvudet.
Ibland är symtomen så milda att man inte upptäcker att en person är smittad förrän han eller hon åker in till sjukhuset av en annan, planerad anledning, och det tas ett covidtest.
Där det ändå förekommer att de äldre får mer symtom, handlar det ofta om att det är någon som redan har ett nedsatt immunförsvar på grund av en underliggande sjukdom. Till exempel cancer.
Anneli Wahlin berömmer personalen, som har jobbat med förstärkt skydd i form av såväl munskydd som visir sedan i början på december.
– Personalen har varit duktig, och det har hjälpt. Det är färre gamla som är sjuka nu, över huvud taget, men det gäller att vi är försiktiga i en månad till i alla fall.
Än så länge finns det personal så det räcker, men det är ett ansträngt läge. Många är hemma. De som har barn i skola och förskola har inte bara coronaviruset att bekymra sig över, utan en rad andra virus som i vanlig ordning sprids mer under vinterhalvåret. Till exempel caliciviruset, som ger upphov till vinterkräksjukan.
– Det hoppas jag verkligen att vi inte får in på våra boenden, säger Anneli Wahlin.
Hon påminner anhöriga som besöker en någon på ett äldreboende att använda skyddsutrustning. Det ska finnas såväl munskydd som visir i entrén till varje boende, om man inte själv har med. Om det saknas, ska man säga till.
Som besökare ska man också tänka på att inte uppehålla sig i onödan i de allmänna utrymmena, utan gå direkt in på rummet till den som man ska hälsa på.