Så sammanfattar räddningstjänstens chef, Peter Helge, sommarläget.
– Det är mycket beklagligt när det sker under bad. Enligt statistiken är män överrepresenterade, säger Helge.
Statistiken han syftar på är Svenska Livräddningsällskapets drunkningsstatisk. Ännu är inte julisiffrorna sammanställda, men fram till och med juni i år hade 49 personer mist livet i samband med drunkningsolyckor, i hela Sverige. Av dessa var 38 män, fem kvinnor och tre barn.
Vädret och det varma vattnet gör också att fler vill bada. Helge menar dock att det inte främst är vid typiska badplatser som drunkningsolyckor sker. Istället är ofta olyckan framme vid kajer och hamnar.
– Förr om åren var det vanligt att folk fick för sig att bada i Stora Strömmen när vattnet blev varmt. Då larmades vi till platsen.
Även ute till havs är det risk att drunkningsolyckor sker. Helge har själv båt och vistas ute i skärgården. Han upplever att folk har en övertro till sig själva, och inte använder flytväst i den mån man bör.
– Flytvästen är till för att rädda liv, inte som ett flytredskap när man badar. Trillar man i vattnet och blir medvetslös för att man slår i skallen är man illa ute utan flytväst.
Utöver att använda flytväst när man är ute till sjöss ger Helge även en del andra handfasta tips för hur man ska tänka för att bada säkert. Främst handlar det om att aldrig bada ensam.
– Man bör alltid bada tillsammans med en annan. Det är roligare och säkrare.
Att vara uppmärksam när man badar, särskilt då barn finns i närheten, är också a och o:
– Det är viktigt att ha uppsikt över barnen när man badar. Ta bort telefonen.
Helge kan inte svara på om det finns platser i kommunen som utmärker sig genom att ha haft fler drunkningstillbud. Han förklarar dock att alla populära badplatser inte klassas som kommunala bad, vilket medför att det då inte behöver finnas livbojar tillgängliga:
– Korpaholmarna är ett sådant exempel, där det är många som badar. Lysingsbadet har numera satt upp livbojar där. Men det är inte alltid som bojarna får vara ifred.
Några som var ute och svalkade sig i vid Myntbryggan när denna artikel skrevs var Linda Angeles och sonen Noa, 9, från Stockholm.
– Vi valde platsen för att Noa kan simma. Hade han inte kunnat det hade vi nog valt en sandstrand.