Endast en person har dömts för brottet utan samband med andra sexualbrott sedan lagen infördes.
- Lagen är till för att skydda barn mot övergrepp men det fungerar inte så. På det sättet är lagen verkningslös, säger Jörgen Lindeberg på Rikskriminalpolisen.
Lindeberg säger att de flesta sexuella övergreppen mot barn görs av en närstående, till exempel en släkting eller en idrottstränare, och i 21 procent av alla sexualbrott mot barn har brotten börjat på nätet.
I Sverige har endast en person dömts för den enda åtalspunkten kontakt med barn i sexuellt syfte sedan lagen kom sommaren 2009.
Fler har dock dömts för brottet i samband med andra sexualbrott. Lindeberg säger att det är ett bevis för att lagen inte fungerar som förebyggande.
- I det fallet fanns alla fyra förutsättningar för brottet, det var en 13-årig flicka och en vuxen man. Syftet var att förgripa sig på flickan, de hade bestämt en plats och mannen hade fört över pengar till flickans kontonummer för att hon skulle kunna köpa en sms-biljett och en jacka. När hon sedan ångrade sig letade mannen upp flickans pappa och krävde pengarna tillbaka och pappan anmälde honom. Så korkad måste man alltså vara för att bli dömd för det här brottet.
Det pågår just nu en översyn av lagen och Jörgen Lindeberg säger att det enligt honom finns två vägar att gå för att lagen ska göra skillnad.
Det ena alternativet skulle vara att jobba som polisen i England men Lindeberg säger att han själv inte vill ha ett samhälle där polisen får provocera fram brott.
Det andra alternativet skulle kunna vara att det straffrättsliga skulle ligga i att polisen och en åklagare kan bevisa att en vuxen har kontaktat ett barn i syfte att begå ett övergrepp mot barnet, samt att den vuxna aktivt förvillar eller döljer sin identitet.
Brottet kontakt med barn i sexuellt syfte är i normalfallet ett bötesbrott, eftersom maxstraffet för brottet är ett års fängelse.
- Det enda fallet i Sverige gav hundra dagsböter. Vi har vuxna som planerar och förbereder att våldta barn och som får böter. Det är hemskt.
Jörgen Lindeberg säger att det är frustrerande att de inte kan förhindra sexuella övergrepp mot barn.
Helst vill polisen ta gärningsmännen innan de hinner begå övergreppen, men han säger att det ändå ger en viss tillfredsställelse att de har identifierat och lagfört nästan hundra personer för sexuella övergrepp mot barn de senaste två och ett halvt åren.
- Lagstiftaren ger mig verktyg att jobba med. Det är inte min uppgift att kritisera lagen men jag kan tala om hur den fungerar. Om det är förebyggande arbete de vill ha fungerar det inte som lagen ser ut i dag.