– Det är extremt torrt i kommunen på vissa platser. Vi vill inte ha en brand nu för då skulle den kunna få stora konsekvenser.
Det säger Peter Helge, verksamhetsansvarig på räddningtjänsten i Västerviks kommun. Sedan den 13 maj råder eldningsförbud i kommunen, och som privatperson bör man se upp med var man slänger sin cigarettfimp eller var man väljer att grilla.
Hur ska man tänka kring grillning nu när det är så varmt?
– Grillning ska bara ske i avsedda kärl eller på avsedda grillplatser. Engångsgrillar är inte godkända. Man ska tänka sig för, och på var man är. Man ska bara elda för att laga mat, vi ska inte hålla på med någon myseldning nu, säger Helge, som betonar det egna ansvaret.
Han fortsätter:
– Det är inte förbjudet att grilla i skog och mark, men jag tycker inte man ska ge sig ut där nu och grilla. Det kommer komma grilltider, men just nu kanske man tar med sig en sallad ut istället.
Vilket är det vanligaste felet folk gör när de grillar, ur säkerhetssynpunkt?
– Det är att man inte har kontrollerat om det finns risk för spridning på platsen, man kanske är för nära en skogsdunge eller så. Sen efteråt är det grillkolen, att man inte har släkt den ordentligt.
Kan det vara så att man inför skärpt eldningsförbud i kommunen, så att man inte ens får grilla hemma?
– Där är vi inte än, men det skulle kunna bli aktuellt om det fortsätter såhär med hettan, solen och torkan, säger Peter Helge.