– Det handlar om att öka medvetenheten och minska olyckor till sjöss. Vi finns för att öka tryggheten, likt polisen ska vi vara en trygghet, säger Pär-Åke Eriksson som är stationschef i Västervik.
Kustbevakningens bevakningsområde är Södermanland, Östergötland, Kalmar län och Gotland. De samverkar med flera olika organisationer bland annat polis, räddningstjänst och sjukvård för att öka tryggheten.
– Det viktigaste är att rädda liv till sjöss, det är nummer ett. Vi värnar även om natur och miljö, säger Pär-Åke Eriksson.
Under veckan gör Kustbevakningen fler hastighetskontroller, visar upp sig och pratar med människor för att öka tryggheten till havs.
– Jag vill trycka på att allmänheten ska ha en grundläggande kunskap om sjön. Nu finns det inga bestämelser för att använda en fritidsbåt som är mindre än tolv meter lång och fyra meter bred. Jag uppmanar allmänheten att ta ett förarbevis för att bli tryggare, berättar Pär-Åke.
Befälhavare Jens Johansson berättar att Kustbevakningen i Västervik har haft några sjöräddningar under året.
– Vi hade två sjöräddningar på en dag för ett tag sedan, då var jag vaken i 34 timmar i sträck, säger han.
Under semestertider och bra väderförhållanden gör att det blir ett ökat tryck för Kustbevakningen.
– När industrisemestern drar igång blir det mer att göra. I Västerviksområdet är det vecka 28,29 och 30 som är de mest intensiva veckorna. Det är väldigt mycket fritidsbåtar i området, alla har en båt eller känner någon med båt, så har det alltid varit, säger Jens Johansson.
Enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet de senaste åren är det betydligt fler män som drunknar. Pär-Åke berättar att han tror att det beror på att männen har ett mer övermod och tror sig kunna simma till öar eller från ö till ö.
– Tankarna finns när vi åker på ett drunkningstillbud. När vi letar efter en kvinna utgår vi från att kvinnor är mer försiktiga, att de simmar längs med land.
Sedan förra året är vattenskotrar ett nytt tillskott för kustbevakningen som gynnar räddningsarbetet.
– De fungerar väldigt bra på grunt vatten. Det blir en extra enhet, lite som en Schweizisk armékniv, säger Jens Johansson.
2016 kom även ett nytt tillskott i form av en RIB-båt som går under beteckningen KBV 452. Innan VT får chansen att följa med i båten står Malin och Karl och tvättar bort fågelbajs från fiskmåsar som cirkulerar över hamnen.