Exploderande tank satt för lågt

När räddningstjänsten i Västervik undersökte den explosionsdrabbade bussen för ett år sedan så gjordes en observation: Biogastankarna satt lägre än vad regelverket säger.

När räddnignstjänsten undersökte den första olycksdrabbade bussen för ett år sedan fastnade man för att tankarna var för lågt monterade.

När räddnignstjänsten undersökte den första olycksdrabbade bussen för ett år sedan fastnade man för att tankarna var för lågt monterade.

Foto: Anna Persdotter/Vikbolands taxi

Västervik2024-05-30 14:24

Det är en uppgift som Sveriges Radio Kalmar var först att rapportera om.

– Uppgifterna finns i ett arbetsmaterial. De är inte kvalitetssäkrade än, säger Peter Helge, operativ chef på räddningstjänsten i Västervik.

Arbetsmaterialet var tänkt att användas i en utredning av olyckan. 

– De mätningar som vi gjorde visade på att tankarna satt lägre än de 20 centimeter som regelverket säger.

Han lägger till att man behöver gå vidare och göra ytterligare undersökningar. Bilarna var inregistrerade och godkända av Transportstyrelsen. Det gjordes en besiktning efter att bilarna byggts om. Gjordes det några mätningar då eller kan det ha hänt något med bussen efter godkännandet som gjort att tankarna hamnat lägre?

– Det vet vi inte, säger Peter Helge.

Utredningen är inte klar än trots att det gått ett år.

– Det kom annat mellan. Vi såg att KLT gjorde flera insatser. Tankarna på de andra bilarna besiktigades, och vi har haft begränsade resurser, säger Peter Helge, men lägger till att efter de två nya explosionerna har saken kommit i ett annat läge.

Räddningstjänsten ska utreda tänkbara olycksorsaker i rimlig omfattning.

– Vi ska inte fastställa orsaken, men utreda vad som är tänkbara orsaker. Det här skulle kunna vara en del.

En annan observation som gjordes gällde de skyddsplåtar som finns på undersidan.

– De skyddar mot grus och stänk, men de är inte något skydd för påkörning, säger Peter Helge, men lägger till att där finns inget lagkrav.

Även om utredningen inte är klar så ska observationerna vara kända av KLT. Räddningstjänsten och länstrafiken hade en mejlkonversation efter den andra olyckan som inträffade i april i år.

Lågt placerade tankar kan ha betydelse. För ett år sedan talade vi med Erik Egardt på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han sade att biogasfordon generellt är väldigt säkra, men att kraftigt våld mot tanken kan utlösa en explosion. Hans råd var till exempel att kontrollera tanken om man kört på en grusväg och en sten slagit upp mot botten av tanken.

KLT:s trafikdirektör Mattias Ask säger att man fick informationen från räddningstjänsten den 29 april. Kvällen innan hade man efter den andra explosionen fattat beslutet att ta alla de 56 fordonen ur drift.

Hade det förändrat något om ni fått informationen från Västerviks räddningstjänst tidigare?

– Jag vill inte göra några spekulationer i efterhand.

Han berättar att fortfarande är störningarna stora i trafiken på grund av att man fick ta de 56 minibussarna ur trafik. Sjukresor och vissa skolskjutsresor står högt på priolistan.

– Både vi och trafikföretagen bedriver ett febrilt arbete med att får fram ersättningsfordon. Jag hoppas att vi ska kunna utöka trafiken något inom kort, men tyvärr kan jag inte presentera någon färdig prognos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!