Experternas råd: Digital peng i tidig ålder

Hur ska man tänka kring veckopeng? När ska man ge den? Ska man ge kontant eller digitalt? Vi frågade ett par av stans banker.

Att betala med kontanter blir mindre vanligt och det kan finnas fördelar med att introducera pengar digitalt för sina barn.

Att betala med kontanter blir mindre vanligt och det kan finnas fördelar med att introducera pengar digitalt för sina barn.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2020-07-17 10:00

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar. Hon tror att det blir mindre vanligt att man ger sina barn veckopeng, och att det har med digitaliseringen att göra.
– Vi behöver skola in barnen i det vi använder nu, säger Persson och syftar på bankkort och bankappar.

På frågan om hon ser några fördelar med att lära barn använda kontanter säger Persson att det möjligen är ett enklare sätt för barn att se att någonting försvinner, men att inte introducera pengar digitalt är att göra barnet en otjänst. Hon tycker att man generellt ska involvera barn i vardagliga ekonomiska beslut för att lära ut pengars värde.

Marie Källgren är rådgivare på Tjustbygdens Sparbank i Västervik. Hon tycker att veckopengen är viktig för att lära barnet att rå över sina pengar.

– Kom överens om vad pengen ska gå till och varför man får den, råder Källgren, som inte tycker man ska belöna barn för vanliga hushållssysslor utan i så fall för uppgifter som är lite extra krävande.

Både Emma Persson och Marie Källgren menar att man ska vara tydlig med att när veckopengen tagit slut, så är den slut.
– Man ska inte sticka till barnet extrapengar. Barnet får lära sig att göra val. Det är det som är bra med veckopeng, man lär sig att spara, säger Källgren.

Till och med tio års ålder tycker Källgren att det är lättare för barnet att hantera en veckopeng på runt 25 kronor, och att man därefter kan övergå till en månadspeng på runt 160 kronor, en summa som man kan öka allt eftersom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!