Experterna eniga: Västervik är i kris

Det är bara när bygden hotas som Socialdemokrater och Moderater presenterar gemensam budget. VT tar kontakt med två experter på svensk politik: Stig-Björn Ljunggren och Lennart Hansson.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad över samarbetet i Västervik.Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad över samarbetet i Västervik.Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Västervik2012-06-19 00:00

Stig-Björn Ljunggren är disputerad statsvetare från Uppsala universitet, krönikör samt uttalad socialdemokrat.

Lennart Hansson är sektionschef på avdelningen Demokrati och styrning på Sveriges kommuner och landsting.

Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad över samarbetet.

- Hade det varit på riksnivå hade jag varit mycket förvånad. Där är det ovanligt att samarbeten mellan dessa partier uppstår. Det händer bara när det är stora katastrofer, som under andra världskriget och under 90-talets finanskris. På kommunnivå är det inte helt ovanligt. Det finns exempel på flera olika samarbeten över partigränserna, även V och M har ibland haft genomgripande samarbeten.

- Anledningen till att samarbete uppstår där det vanligtvis inte samarbetas beror på att kommunen måste överleva. Tre faktorer brukar ligga bakom: Idéerna kan tryta för det parti som har makten och ett mindre parti ser möjlighet att påverka där det annars inte hade haft inflytande. Och något måste ha hänt, något är inte bra i kommunen.

Ljunggren tror att anledningen till att samarbete på kommunnivå är vanligare är att politikerna känner varandra på ett annat sätt än på riksnivå.

- Samarbete uppstår ofta för att några personer känner och tycker om varandra. Kanske har de gemensamma vänner, kanske går barnen på samma dagis och man kan till och med vara släkt. Man kan ha ett sammanlänkat öde på ett annat sätt än vad politiker i riksdagen har.

Ljunggren är överlag positiv i sin analys men spårar också problem med den här typen av samarbeten.

- Långsiktigt kan demokratin utarmas. I sådana här situationer finns inget riktigt oppositionsparti och där finns ett hot.

- Socialdemokrater och Moderater, vilka är de aktuella partierna i Västervik, förenas dessutom av att de är så kallade betongpartier. Båda partierna talar ofta om infrastruktur, vägar, hus och så vidare. Och partierna är dessutom aktivistiska, de är i framkant.

Lennart Hansson anser att allianser mellan partier som vanligtvis står långt från varandra blir kortvariga.

- I krisläge är allianser av det här slaget inte ovanliga. Partierna lägger ideologierna åt sidan och tittar på något mer grundläggande. Man behöver en handlingskraftig kommunstyrelse med god problemhantering. Då måste man bli pragmatisk, men ofta är allianserna kortvariga.

Även Hansson pekar på en risk för den demokratiska ordningen.

- Det är inget idealläge ur ett demokratiperspektiv, men om det leder till en lösning kan man inte ha så mycket att invända.

- Det kan vara en klok och pragmatisk lösning, avslutar Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om