På internet finns oseriösa aktörer men det finns tips på hur man ska tänka.
– För att veta om en hemsida är seriös måste man granska den. Kolla om det finns tillräckligt med information på hemsidan, finns det dåligt med kontaktuppgifter eller information om villkor och hur man reklamerar, ska man passa sig. Står det en mejladress eller ett telefonnummer kan man testa att mejla eller ringa för att se om man får svar, säger Anna Öberg, Västerviks kommuns konsumentvägledare.
Något annat Anna varnar extra för är så kallad "Drop shipping".
– Då ser man ofta något i exempelvis reklam på sociala medier som är väldigt prisnedsatt, man blir lockad, beställer och företaget som annonserat ut varan skickar då beställning till en leverantör utanför EU. Varan skickas till dig från leverantören och företaget som utannonserade varan har då ingen kontroll på om varan du beställt verkligen stämmer överens med produktbilden. När du sedan får hem varan är det nästan omöjligt att reklamera den då det inte finns samma regler utanför EU och företaget kan vara svårt att nå.
Det är också viktigt att hålla koll på sig själv och sina egna medel, Anna förklarar närmare.
– Om man vill göra ett kap på rean, tänk till ordentligt innan så din ekonomi klarar det. Det är lätt att ryckas med och man väljer kredit, betala senare eller faktura. Men allt ska ju betalas och med avbetalning blir det oftare dyrare i slutändan, det är lätt att bli skuldsatt, förklarar Anna.