Experten: Som torget – men med tusentals tjuvlyssnare

Grupperna är viktiga för det lokala, och kan vara både till nytta och problem, konstaterar Emanuel Karlsten, expert på sociala medier. Bland annat ser han en risk för konflikt mellan den "nya" och "gamla" världen.

Emanuel Karlsten är programledare, journalist och föreläsare. Han är expert på sociala medier.

Emanuel Karlsten är programledare, journalist och föreläsare. Han är expert på sociala medier.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Västervik2020-05-30 10:00

Emanuel Karlsten är journalist, föreläsare och också expert på sociala medier.

Han håller till viss del med i liknelsen om grupper som ett "torg", fast inte helt.

– På torget fick inte tusentals höra skvallret samtidigt. Spridningen av informationen är så mycket större i en grupp eller överhuvudtaget på internet.

Han likna grupperna vid en lokaltidning för 30 till 50 år sedan.

– Allt var inte journalistik som gjordes då, mycket var ren samhällsinformation. En plats där åsikter skulle får höras och folk komma till tals. Det är det som de här grupperna åstadkommit och det kan ju vara bra.

– Förr tipsade man sin lokaltidning om man tyckte att något var fel. Nu kan man få svar direkt: Är det fler som tycker som jag? Papperstidningen var internet innan internet fanns. 

Själv modererar han flera grupper, och vet vilket ansvar det kan innebära. För precis som på torg, eller samhället i övrigt, sprids felaktigheter, ibland fort.

– Det är där som journalistiken fortfarande spelar en viktig roll, att man värderar informationen och blir ett slags mellanled. 

– Men det är ju också nackdelen sett från medborgarens håll, att det finns en "grindvakt" som får bestämma vad jag får komma till tals med.

Han nämner ett tillfälle då en person i en stor grupp för en stadsdel med 50 000 invånare, upplevde att denne blivit magsjuk av det kommunala dricksvattnet. 

Fler personer kände tillslut samma sak och någon lade ut en länk till kommunens anmälningsfunktion. 30 av dem anmälde det till kommunen, vilket fick "larmklockor att ringa". Ett sms gick ut till alla boende att de behövde koka vattnet. Det visade sig att det inte var något fel på det, efter en vecka av undersökningar.

– Det var inget fel i oron men det är en konflikt mellan en gammal och ny värld. I den gamla är det väldigt mycket om 30 personer hör av sig om drickvattnet. I den nya världen kan vem som helst få 30 "likes". Det måste man vara medveten om i samhällsfunktionerna, det finns en ny förväntan om var man kan få svar, och när man ska få det.

Tror du att grupperna kommer att finnas kvar på sikt?

– Man kan konstatera att alla inte har möjlighet att vara på det där torget samtidigt, men de flesta har en mobiltelefon. Grupperna är något nyhetsmedia aldrig kan konkurrera med: Vad händer just nu i kvarteret där jag bor?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!