Experten: "Om siktdjupet är mindre än 50 cm ska du inte bada"

Ett klart badvatten är inte en garanti för att det är rent, och ett grumligt vatten behöver inte vara otjänligt. Men sikten bör vara över 50 centimeter, och undvik att bada efter kraftiga regn. Det är experternas råd till badsugna.

Kollage badvatten, Eva Gustafsson, Christer Hermansson

Kollage badvatten, Eva Gustafsson, Christer Hermansson

Foto: Anna Erlandsson/Pressbild/Privat

Västervik2024-08-18 05:00

Nyheten i korthet

  • Badvattnets klarhet är ingen garanti för dess renhet och grumligt vatten kan vara tjänligt, enligt miljö- och hälsoskyddsinspektörer i Västerviks kommun.
  • Algblomning är en faktor att se upp med då det kan påverka vattnets kvalitet på kort tid. Om siktdjupet är mindre än 50 cm rekommenderas man att inte bada.
  • Stora nederbördsmängder kan leda till högre halter av bakterier i vattnet, och det rekommenderas att undvika att bada direkt efter kraftiga regn.

VT:s reportrar har varit ute och tittat på badvatten. Vad säger utseendet om kvalitén på vattnet? Är det renare i ett klart vatten?

– Bakterier i vattnet går varken att se eller gissa sig till, säger Eva Gustavsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Västerviks kommun.

– Ett klart vatten är inte en garanti för att det är fritt från skadliga bakterier. Det är ingen större skillnad i hav och sjöar i det avseendet.

– Ett grumligt vatten behöver inte heller vara något negativt, olika sjöar har olika förutsättningar och vissa blir mer grumliga. Ett brunt sjövatten kan bero på att det är en näringsrik sjö.

undefined
Eva Gustafsson arbetar bland annat med att ta vattenprover vid kommunens badplatser. Vid flera tillfällen varje år kontrolleras om det finns förhöjda halter bakterier i vattnet.

Nedbrutna växtdelar, växtplankton och lerpartiklar från omkringliggande marker kan också bidra till att vattnet blir brunt och grumligt.

– Det man ska akta sig för är algblomningen. Om siktdjupet är mindre än 50 cm, du ser inte dina fötter när du står knädjupt, då ska du inte bada. Algblomningen kan variera på kort tid, på några timmar kan läget helt förändras. Varje badande måste göra en bedömning vid varje tillfälle.

I år har de kontroller som gjorts av badvattnet vid kommunens badplatser visat på tjänligt vatten, och på de badplatser som VT var på hade alla tjänligt vatten och utmärkt vattenkvalité enligt Havs- och vattenmyndigheten.

undefined
Christer Hermansson ger flera olika förklaringar till att vattnet blir grumligt. Det beror på en mängd faktorer och är inte nödvändigtvid en indikation på renheten i vattnet.

Christer Hermansson, även han miljö- och hälsoskyddsinspektör på Västerviks kommun, berättar att sjöns storlek kan påverka klarheten på vattnet. Är det en stor och djup sjö där vattnet är lugnt så sjunker partiklar till botten och vattnet upplevs klarare.

Det varierar också med årstid, väder och vind, nederbörd och snösmältning. Om det är stora nederbördsmängder kan lerpartiklar följa med ner i vattnet och göra det mer grumligt.

Gustafsson förklarar att det är det en god idé att undvika att bada direkt efter kraftiga regn. Det kan bli högre halter av bakterier under en period när vatten från till exempel närgående hagar med betesdjur rinner ner till badet.

Vid stora regnmängder kan avloppsreningsverk bräddas för att skydda reningsprocessen och då rinner näringsämnen och bakterier ut i vattnet. Om det sker på ett olämpligt ställe kan kommunen rekommendera att man inte badar just där. 

Driftchef Lukas Nilsson på Västervik Miljö och Energi svarar i ett mejl till VT att det vid sådana tillfällen rinner ut orenat avloppsvatten och regnvatten i Skeppsbrofjärden.

undefined
I badvatten i både sjöar och hav kan klarheten på vattnet variera mycket över tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!