Expert: Unga pressas att lämna Västervik

Många unga lämnar Västervik för jobb och utbildning. Nu tar en forskare, knuten till Campus Västervik, reda på vad som påverkar ungas framtidsvisioner.

Forskar. Susanne Holm, doktorand i pedagogik med inriktning mot lärande i arbetslivet vid Högskolan Väst, forskar kring frågor rörande unga i Västervik. På FoU Campus Västervik finns hon några dagar per månad.

Forskar. Susanne Holm, doktorand i pedagogik med inriktning mot lärande i arbetslivet vid Högskolan Väst, forskar kring frågor rörande unga i Västervik. På FoU Campus Västervik finns hon några dagar per månad.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-12-10 08:00

– En tredjedel av de unga flyttar från Västerviks kommun. Det har vi sett i tidigare studier, säger Susanne Holm, doktorand i pedagogik med inriktning mot lärande i arbetslivet vid Högskolan Väst.

En utmaning som Västerviks kommun, sjukvård och företagare står inför, är att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Potentiell arbetskraft, ungdomar, lämnar kommunen. På initiativ från Campus Västervik, utifrån ett lokalt behov, har forskningen startat. Några av frågorna som Susanne Holm ska finna svar på i sin forskning är: Vad är det som påverkar ungas framtidsvisioner? Hur pratar vägledare och coacher med unga om Västervik? Resultatet ska mynna ut i en vetenskaplig artikel, föreläsning och aktuella yrkesgrupper ska medverka i forskningscirklar.

– Tidigare forskning har visat att det finns en förväntning hos omgivningen att unga ska flytta från sin landsbygdskommun. De möts av generaliserande uttalanden som: ”Här kan du inte stanna” eller ”Stannar du här blir du inget”. Det sätter press på ungdomarna att flytta, trots att de kanske inte vill.

Susanne Holm, som är mitt i arbetet med att samla i fakta, kan redan nu se tendenser till att den attityden är gällande här och nu i Västervik. Ett första resultat och sammanställning av materialet kommer dock att presenteras först i vår. Materialet samlar Susanne Holm genom att följa vägledare och coacher i arbetet med ungdomar.

– De jag följer är studie- och yrkesvägledare i skolan, rektorer, ungdomscoacher och handläggare på arbetsförmedlingen.

En annan stor och viktig del är att ta reda på hur ungdomarna själva upplever hur det pratas om Västervik. Elever i årskurs nio har svarat på en enkät och Susanne Holm säger att uppslutningen varit stor.

– Utöver enkäten har jag även bett ungdomarna ta egna fotografier av Västervik, som vi sedan ska ha samtal kring. Det är ett annat sätt att fånga deras tankar och attityder.

– Tanken är att slutprodukten ska vara kompetensutvecklande och gynna de olika professionerna som möter unga. Jag presenterar fakta om hur det ser ut och sedan är det upp till deltagarna att jobba vidare med förändring.

Susanne Holm säger att hon även gärna vill presentera resultatet för föräldrar i något sammanhang.

Forskningsprojektet drog i gång hösten 2015 och beräknas vara helt klart 2020. Det finansieras med medel från Västerviks kommun, Sparbankstiftelsen och Högskolan Väst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!