Norrsken synligt över Västervik

Natten mot måndagen spreds norrsken som var synligt även i Västervik och många var ute och njöt av skådespelet. Och enligt prognosen ska det bli ännu bättre på måndagsnatten.

Vy över Gamlebyviken på måndagskvällen.

Vy över Gamlebyviken på måndagskvällen.

Foto: Elena Lundgren

Västervik2023-02-27 11:46

Flera har delat med sig av sina bilder i sociala medier. En av dem är Moa Bodlund Odensten, som tog bilder på norrskenet från Reginelundsbryggorna i Västervik, ut över Gamlebyviken.

– Det var vackert igår med så tydligt grönt sken och skiftningar i rött, säger hon.

Men det var inte hennes första norrskensupplevelse.

– Jag är uppvuxen i Västerbotten så jag har sett en del norrsken tidigare, men det är lite ovanligare att se här i Västervik. Ofta stör ju stadsbelysningen, så bäst ser man ju norrsken om man är ute i naturen utan en massa lampor kring sig! Och så ska man ha turen att ha en natthimmel utan moln.

undefined
Anna Helmersson bidrar med några bilder tagna vid Blekhem. Hon berättar att söndagens norrsken var det tydligaste hon någonsin sett, men att det om prognosen stämmer ska bli ännu bättre på måndagskvällen.

Peter Lundqvist är professor i astronomi vid Stockholms universitet. Han förklarar att norrsken skapas när partiklar från solvindar kommer in i jordens magnetfält och reagerar med syre- och kvävemolekyler i atmosfären.

– Solen skickar ut partiklar i en solvind. De här partiklarna är laddade med energi och beroende på hur mycket energi de har kommer de olika långt ner.

undefined
Anna Helmersson har de senaste åren följt Facebooksidan Norrsken, där man får prognoser, bilder och annan information.

Partiklarna följer jordens magnetfält ner till polerna.

– Just nu har vi en kraftig solvind, med extra mycket partiklar och det är det som gör att vi kan se norrskenet även nere i söder.

Vilken färg norrskenet får beror på vilka molekyler partiklarna reagerar med. Högst upp är norrskenet rött, för att sedan gå över i blått, violett och sedan grönt.

Att det med blotta ögat går att se norrsken på de breddgraderna händer inte ofta, enligt Urban Brändström, rymdfysiker och forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

– Det är ganska ovanligt. Man kan se norrsken nästan varje natt i Kiruna, och i Stockholm kan man se norrsken någon gång i månaden, förutsatt att vädret är klart och att ljusföroreningarna är låga. Är man däremot i Danmark och norra Tyskland, då kan man se norrsken kanske en gång vart femte år, säger han.

Söndagens norrsken var som mest synligt i Sverige från 21-tiden på söndagskvällen. Enligt Urban Brändström finns det chans till en repris redan under måndagen.

– Förmodligen kan vi se liknande norrsken i kväll, men det finns alltid en osäkerhet, säger han.

– Vi kommer garanterat ha norrsken i Kiruna, men hur långt söderut det kommer gå vågar jag inte spekulera i.

undefined
Redan tidigt på kvällen, vid 18.30, började ett svagt norrsken glimra över Gamleby. Den här bilden är dock från 20.30.
undefined
Norrsken över Gamleby under söndagskvällen.
undefined
Norrsken fotat utanför Västervik vid 23-tiden på söndagskvällen.
undefined
Norrsken över Västervik, vid 23-tiden på söndagskvällen.
Norrsken

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!