Fyndplatsen ligger mellan Blankaholm och Hjorted, vilket är cirka fyra mil söder om det område runt Olserum som 2023 pekades ut som ett riksintresse på grund av sina fyndigheter.
– Ett av de mest intressanta fynden är det vi gjorde i samband med provtagning av varp (gammal restmaterial) från Öbälens gruva, som var en småskalig järngruva under 1800-talet, och där rör det sig framförallt om höga halter av sällsynta jordartsmetaller, skriver Alexander Lewerentz, statsgeolog och projektledare på Sveriges geologiska undersökning, SGU, i ett mejl till VT.
Proverna från Öbälen innehåller 14,5% totalhalt av sällsynta jordartsmetaller, vilket kan är jämförbart med de maxhalter som företaget European Green Transition uppmätt i Olserum-Djupedal, mellan Gamleby och Överum, ett arbete som VT berättade om i oktober. Alexander Lewerentz säger emellertid att man inte kan dra för stora slutsatser av en enda provtagning, och att det nu är upp till prospekteringsföretag om de vill ansöka om ytterligare undersökningar och möjligtvis utvinning.
Fyndet är ett resultat av undersökningar som SGU gör inom ramen för ett regeringsuppdrag. Även andra intressanta fynd har gjorts i området, exempelvis förhöjda halter av bland annat fosfat, koppar, uran, vanadin och krom.
Medan det lite för tidigt att slå på den stora trumman tycker Alexander Lewerentz ändå att det är intressant att förekomsten av sällsynta jordartsmetaller som liknar dem som finns i Olserum påträffats fyra mil söderut.
– Det kan indikera att det malmbildande systemet är större än man tidigare trott och att det därmed skulle kunna finnas liknande mineraliseringar på andra platser i området, skriver han till VT.
Dessutom poängterar han hur viktiga dessa undersökningar är för att kartlägga förekomsterna av kritiska och strategiska råvaror i Sverige.
Flera av metallerna som utgör gruppen "sällsynta jordartsmetaller" används idag i tillverkningen av elbilar samt sol- och vindkraft och är därför viktiga för den gröna omställningen. I dag sker merparten av utvinningen av sällsynta jordartsmetaller i Kina och EU har skärpt kraven på medlemsländerna om ökad egen produktion.
Under 2025 väntar ytterligare kartläggningar i Småland och även i Östergötland med fokus på metaller och mineral. I trakten kring Öbälen kommer fältundersökningar fortsätta mellan maj och september.