Evy lämnar skolan efter 42 år
Specialläraren Evy Hult på Gunnebo skola går i pension den 1 mars, efter många år som väcker ljusa minnen. Femton rektorer har passerat revy under hennes år samtidigt som elevantalet nästan halverats.
Nostalgi. Böcker som både gamla och unga gillar att ta en titt i. Evy Hult har sparat de gamla och slitna läroböckerna som fortfarande charmar.
Foto:
- Mycket har förändrats i skolvärlden men jag lämnar denna med ljusa minnen, för trivts det har jag gjort varje skoldag med mitt jobb, säger Evy som sitter i sitt eget krypin på skolan och tar emot elever som behöver stöd i undervisningen.
Tjänsten som speciallärare började hon 1970 och skaffade sig en ettårig utbildning på heltid för att hjälpa barn som har svårigheter i svenska och matte. För några år sedan trappade hon ned arbetet till halvtid.
- På den tiden fick ingen lärare undervisa utan utbildning i årskurs ett. Det är nog en bristvara i dag då skolorna har lärare som tjänstgör utan ämneskunskap. Ja, jag är nog lite gammelmodig men det har jag klarat mig bra på. Det är så givande att se mina elevers framsteg. I dag får jag även jobba med mellanstadiets elever men i hjärtat är jag nog småskollärare som jag också började min bana med, säger Evy tankfullt.
Det sprudlar om "fröken" som livfullt berättar om sitt jobb genom åren. Hon plockar fram de nostalgiska läseböckerna "Nu ska vi läsa" av Elsa Beskow som fortfarande har sin tjusning även för dagens elever som gärna bläddrar i dem.
- Vem minns inte hattsagan som man fick fylla i det sista rimordet på varje vers?
Evy hör till den gamla sortens lärare som det inte finns många kvar av längre. När hon slutar så lär inte hennes tjänst tillsättas.
- Idag är det specialpedagoger och de arbetar med helt andra uppgifter. Det är synd för många barn behöver stöd i undervisningen och det kan inte läraren i klassen alltid ge den enskilde.
När Evy började som småskollärare så hade hon ettor eftersom rektor Börje Olsson såg hennes kvalifikationer att lära sina barn att läsa, skriva och räkna med bra inlärningsmetodik.
Efter sin examen som småskollärare i Kalmar och ett års arbete på småskola där läste Evy en annons om att Gunnebo skola sökte ett lärarpar där även bostad fanns. Evy och maken Bernt som var nyutexaminerad lärare nappade direkt.
Paret kom till Gunnebo och skolan på höstterminen 1964 och de har även arbetat som tillsynslärare och haft många projekt under åren.
- Det fanns ingen pengabrist på den tiden så våra idéer var så gott som alltid genomförbara och vår rektor Börje Olsson var positiv och ställde sig bakom våra projekt, berättar Evy som minns sin rektor med värme.
Under hennes tid har lågstadiet flyttat från dammen i Gunnebo till skolan, gymnastiksal och matsal har också fått utrymme i skolan och Evy, som engagerat sig även i dessa frågor, känner stolthet för utvecklingen på skolan. På 1960 och 1970-talen fanns det 170 elever och trots tillskottet med sexåringar i lågstadiet så är elevantalet i dag under 100.
- Vi har varit en liten klick lärare som stannat kvar på våra platser och kunnat föra våra traditioner vidare. Värre har det varit att anpassa sig genom åren till byte av rektorer. När jag började var Bo Edman rektor och nu när jag slutar är Tomas Sleman rektor sedan ett år tillbaka och däremellan har det funnits tretton rektorer.
Evy och maken har faktiskt varit borta från Gunnebo skola under ett läsår på 1960-talet. Då hade de fått sin pojke Johan och när han var sex månader så bar det i väg till Las Palmas på Kanarieöarna för undervisning på svenska skolan.
- Självklart var det ett äventyr, så mycket styr med papper innan allt stod klart, men det var det värt, säger Evy skrattande.
Nu stundar nya tider för den snart nyblivne pensionären Evy Hult som fortfarande har mycket kvar av äventyrslusta och nyfikenhet. Kvar har hon också ett arbete åt skolpsykologen på tjugo procent terminen ut.
Kyrkofrågor engagerar Evy som sitter med i kyrkofullmäktige och suppleant i kyrkorådet och stiftsfullmäktige.
- Nej, några fritidsproblem lär jag nog inte få, säger Evy hurtfriskt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!