Ett viktigt dokument

Ska du skriva ditt testamente? Väg då varje ord på guldvåg. Om testamentet är slarvigt utformat är det som upplagt för tvister bland de efterlevande.
- Använd aldrig ord som kan tolkas på olika sätt, råder juristen Kent Levtén.

Var noggrann. Om du tänker skriva ett testamente är det viktigt att du är noggrann med formuleringarna. Oklarheter kan annars lätt leda till arvstvister.Foto: Scanpix

Var noggrann. Om du tänker skriva ett testamente är det viktigt att du är noggrann med formuleringarna. Oklarheter kan annars lätt leda till arvstvister.Foto: Scanpix

Foto:

Västervik2007-03-03 00:25
I den svenska ärvdabalken finns det tydliga regler över hur kvarlåtenskapen efter en avliden ska fördelas. Men samtidigt finns det stora möjligheter att ändra den lagliga arvsordningen genom att skriva ett testamente.
För att ett testamente ska vara giltigt måste det först och främst vara skriftligt. Vidare måste testamentet vara egenhändigt undertecknat och bevittnat vid samma tillfälle av två ojäviga personer, vilket är något som en del slarvar med.

- Det finns rättsfall där man slagit fast att ett testamente som undertecknats av två grannar med några minuters mellanrum varit ogiltigt. Därför är det mycket viktigt att båda vittnena skriver under direkt efter varandra, säger Kent Levtén som tillägger att det gäller att välja rätt vittnen.
- De får inte vara släkt med den som upprättar testamentet eller med någon som kommer att ärva enligt testamentet. Vidare kan det vara lämpligt att vittnena intygar att den som skrivit testamentet är vid sunt och fullt förstånd samt upprättar testamentet av egen fri vilja.
När det gäller själva fördelningen av arvet genom ett testamente så får det i stort sett se ut hur som helst. Grundregeln är att den som inte har bröstarvingar, det vill säga egna barn, kan bestämma vart hela överskottet av dödsboet ska gå. Vill man skänka bort pengarna till någon person eller organisation är det fritt fram.

Har man däremot bröstarvingar har dessa alltid rätt till sin laglott, vilket är hälften av arvslotten. Det innebär att om det finns ett barn har detta alltid rätt till hälften av kvarlåtenskapen, medan den andra hälften går att testamentera bort.
Barns rätt till laglott kan inte avtalas bort genom ett testamente. Före 1988 hade bröstarvingarna alltid rätt att få ut sin laglott när ena föräldern dog, vilket kunde leda till stora ekonomiska bekymmer för den kvarlevande maken/makan i de fall den som avlidit var gift.
I dag får barnen, i de fall där den som avlidit var gift och barnen är makarnas gemensamma barn, vänta tills båda föräldrarna är borta innan de kan få ut sin laglott.
Om den avlidne var gift och har barn från ett tidigare förhållande har de så kallade särkullbarnen dock rätt att kräva sin laglott när den biologiska föräldern avlider. För ett par som till exempel har en dyr bostadsrätt eller villa kan detta innebära att den kvarlevande maken måste ta banklån för att lösa ut särkullbarnet.

Kent Levtén menar att en av de vanligaste orsakerna till konflikter bland arvingarna är otydligt formulerade testamenten. För att undvika situationer där det går att tolka det skrivna ordet på olika sätt gäller det att vara så tydlig som möjligt, vilket är lättare sagt än gjort.
- För gemene man kan det vara svårt att få grepp om juridikens alla termer. Om man använder sig av dessa utan att känna till innebörden, eller uttryckt sig otydligt på något sätt, kan det bli svårt för de efterlevande att förstå vad som avsetts. Inte sällan slutar sådana ärenden med att en av domstol förordnad boutredningsman förrättar ett tvångsarvskifte, vilket knappast kan ha varit avsikten hos den som en gång skrev sitt testamente, säger Kent Levtén som i egenskap av jurist naturligtvis talar i sitt eget intresse när han råder alla att anlita professionell hjälp.

- En seriös jurist kan hjälpa till med att gå igenom eventuella oförutsedda situationer som till exempel vad som ska hända ifall den som ska ärva dör före den som upprättat testamentet. Vi har kompetensen att reda ut alla sådana förhållanden och ger råd om hur testamentet bör utformas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om