"Ett under om Östersjöns tumlare överlever"

Det är nästan mer troligt att det var en delfin än en tumlare som siktades i Tjust skärgård. I alla fall om den hoppade upp ur vattnet, det är mycket ovanligt att tumlare gör det.

Tumlaren är en av de minsta tandvalarna. Populationen i Östersjön är akut hotad.

Tumlaren är en av de minsta tandvalarna. Populationen i Östersjön är akut hotad.

Foto: Paula Olson/TT/Arkiv

Västervik2020-06-30 06:00

Det menar Magnus Danbolt, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen. Han berättar att tumlaren rör sig snabbt när den simmar.

– Men som regel ser man halva kroppen och en liten ryggfena, den hoppar inte upp så som man kan se delfiner göra, säger han.

År 2013 genomfördes en stor inventering av tumlare i Östersjön. Då placerades hydrofoner ut på en mängd platser i havet. Slutsatsen blev att Östersjöpopulationen utgjordes av uppskattningsvis 500 individer totalt vilket gör den mycket sårbar, till och med hotad.

– Det krävs åtgärder från oss och våra grannländer i Östersjön för att den ska överleva, säger Magnus Danbolt.

– Östersjöpopulationen är genetiskt skild från den så kallade Bältpopulationen. Den reproducerar sig inte med sina artfränder utan utgör en egen familj, förklarar han. 

En av flera orsaker till att den är hotad har att göra med att många strukit med som bifångst vid garnfiske.

– Nu fiskar man inte med drivgarn längre men det förekommer fortfarande visst garnfiske, bottengarn, där tumlare också kan fastna.

– Enligt fiskare på Gotland som tillfrågats förekommer inte längre tumlare som bifångst. Men det hänger ju samtidigt ihop med att det finns så få individer kvar. 

Även fartygstrafik påverkar tumlaren. Att den är en isolerad population ökar inte heller chanserna för den att överleva, påpekar Danbolt.

Han berättar att Länsstyrelsen i Kalmar län just nu genomför en egen övervakning av tumlare utanför Öland, med hjälp av hydrofoner.

– Målet är att använda data från undersökningen för att uppskatta hur många tumlare det finns i dessa områden. Ungefär om ett år bör vi kunna ha svar på det.

– Det är inte omöjligt att få se tumlare i Västervikstrakten men chanserna är små. Man ska ha tur, påpekar han och tillägger att man gärna får höra av sig till länsstyrelsen om man tror sig ha sett en.

Har man en bild – desto bättre.

Var i Sverige har man störst chans att se en tumlare?

– Jag skulle säga Kullen i nordvästra Skåne. Där finns delar av Bälthavspopulationen. Man kan till och med få se dem från land. Det finns ganska gott om tumlare i Öresund.

Tumlaren

Den vanliga tumlaren är en av de minsta tandvalarna och blir bara runt 1,5 meter lång. Den har ingen markant nos som många delfiner har, och har låg triangelformad ryggfena. Tumlare är mycket skygga och svåra att få syn på. (Källa: WWF).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!