Ett steg närmare kök i kommunal regi

Efter beslut i tekniska nämnden i går närmar sig ett kommunal övertagande av landstingets produktionskök på Gertrudsvik.

Klart om en månad. Under januari fattas flera beslut i kommunen och landstinget som innebär att produktionsköket på Gertrudsvikområdet tas över av kommunen från 1 mars. Efter övertagandet kommer kommunen att leverera mat till Västerviks sjukhus.Arkivbild: Matilda Ahl

Klart om en månad. Under januari fattas flera beslut i kommunen och landstinget som innebär att produktionsköket på Gertrudsvikområdet tas över av kommunen från 1 mars. Efter övertagandet kommer kommunen att leverera mat till Västerviks sjukhus.Arkivbild: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2006-01-04 00:25
Kommunens övertagande av köket innebär att verksamheten kommer att slimmas och en del personal kommer att bli övertalig.
- De kommer att erbjudas avtalspension. Vi har inte tänkt gå efter las-listan, de som är äldre ska få möjlighet att gå hem tidigare och så ska vi behålla dem som är yngre och som är lite mer välutbildade, säger tekniske chefen Per Allerth.
I praktiken kommer ingen av dem som i dag jobbar i produktionsköket på Gertrudsvik att beröras eftersom den personal som finns i kommunen sedan tidigare är äldre. Därför kommer bara de som redan tidigare var kommunalanställda inom kost- och städverksamheterna i fråga för avtalspension. Hur många det blir vill Per Allerth inte uttala sig om.
- Det går inte att uttala sig om det innan några beslut är fattade.

De som i dag är landstingsanställda och jobbar på produktionsköket kommer att erbjudas kommunal anställning, först efter att det är klart hur många som tackar ja till det går det att veta hur många tjänster som blir övertaliga, säger han.
I de handlingar som Per Allerth undertecknat och som ligger till grund för tisdagens beslut i tekniska nämnden beräknas den framtida produktionen behöva 26 tjänster. Jämfört med dagens bemanning skulle det innebära en minskning med 16 tjänster.
Kan det bli tal om några uppsägningar?
- Nej, det blir det inte.
Kommunens kostverksamhet har ett sparbeting på 500 000 kronor på sig för att inte gå med förlust under 2006, men det kommer enligt Per Allerth inte att påverka kommunens övertagande av landstingets produktionskök där dessutom omställningskostnaderna på 1,9 miljoner kronor betalas av landstinget.
- Det här har ingenting med besparingar att göra - det här är en helt annan historia, säger han.
- Man ska inte blanda ihop Gertrudsviksköket med vår övriga kostverksamhet, det rör sig om förhållandevis få portioner och är helt skilt från vår övriga verksamhet.

Besparingarna på en halv miljon är ingenting som Per Allerth oroar sig för.
- Vi har en budget på 60 miljoner kronor och det kan vara någon procent hit och dit som förändras. Då måste man korrigera en del av våra priser.

Hur då?
- Vi får kompensation för löneökningar och har ett antal kontrollstationer om året där det här regleras.
Det kan ske till exempel med nya avtal med leverantörer och genom dialog med kommunens kunder.
- Det är inga problem som vi ser det.
VT har tidigare erfarit att en besparing för kostverksamheten skulle kunna leda till nedläggning av ett av kommunens produktionskök, men det förnekar Per Allerth.
- Det finns inga sådana beslut att vi ska lägga ner ett produktionskök.
Övertagandet
Kommunens beslutskvarnar mal vidare ett tag till. Ärendet om köket kommer upp i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen innan slutgiltigt beslut tas i komunfullmäktige 26 januari. Även landstingsstyrelsen ska fatta ett slutgiltigt beslut i januari. Övertagandet sker 1 mars.
Ombyggnaden av köket och utbildning av personalen ska vara genomförda 1 september då produktionen startar i Gertrudsviksköket. Kommunen kommer då att leverera mat till Västerviks sjukhus.
Landstinget betalar för omställningen, men pensionskostnaderna ligger på kommunen och därför begär tekniska nämnden att få ytterligare 500 000 kronor i sin budget för att täcka detta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om