Ett steg mot en ljusare framtid för tandvårdsskadade

Handlingsplan för arbetet med och upplysning om tandvårdsskadades behov antogs av landstingsstyrelsen.

Foto: MAGNUS GLANS Tandvårdsskadeförbundet kämpar för att kunskapen om amalgamets och kvicksilvrets verkningar på kroppen ska bli kända. Till exempel tål en kvicksilverförgiftad inte andra metaller heller. Därför blir det fel att som här sätta metallbundet porslin i munnen.

Foto: MAGNUS GLANS Tandvårdsskadeförbundet kämpar för att kunskapen om amalgamets och kvicksilvrets verkningar på kroppen ska bli kända. Till exempel tål en kvicksilverförgiftad inte andra metaller heller. Därför blir det fel att som här sätta metallbundet porslin i munnen.

Foto:

Västervik2004-12-13 00:25
? Målet är att få en giftfri tandvård och för att få det måste vi ha tandläkare till hjälp, säger Lars Adolfsson, ordförande i tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län.
Sedan förra våren finns en samrådsgrupp mellan landstinget och Tandvårdsskadeförbundet och i onsdags togs ytterligare ett steg mot giftfri tandvård då gruppens förslag till handlingsplan för det egna arbetet antogs av landstingsstyrelsen.
Handlingsplanen sätts genast i verket och folktandvårdens personal kommer att få utbildning i hur de ska bemöta och behandla patienter som relaterar sina besvär till amalgam.
? Om en patient har besvär med amalgamförgiftning så ska den patienten inte ha några metaller i munnen, säger Lars Adolfsson.
De patienter som misstänker att symptomen är relaterade till amalgamfyllningar ska utredas och för att det ska kunna göras ska läkaren skriva ett intyg till tandläkaren.
? Läkaren behöver inte tro på det utan ska skriva ett intyg ändå. Men många vet inte det, säger Jan-Inge Sundsborn.

? Allt vi stoppar i tänderna kommer ut, säger Jan-Inge Sundsborn.
Han visar en bild på en utdragen tand med alldels svartnad rot. Här har en så kallad pelare av mässing genom tanden gjort att kopparjoner frigjorts från mässingen och vandrat ut i kroppen. På samma vis läcker kvicksilver från amalgam ut i kroppen.
? Tandvårdsskadeförbundet anser att det är metallen som är felaktig, säger han.
? Våra organ blir förgiftade och nedsatta, det är en främmande grej i kroppen, säger Lars Adolfsson.

Samrådsgruppen fick också gehör från landstingsstyrelsen för sitt förslag att utforma en policy för hur tandvårdsskadade ska tas omhand. Policyn kommer att ha sin utgångspunkt i de allmänna råd om bemötande av patienter som relaterar sina besvär till amalgam och elektricitet som Socialstyrelsen gav ut 1998.
Dessutom togs beslut enligt samrådsgruppens förslag att utreda behovet av ett specialteam med inriktning på patientgruppen.

I samrådsgruppen ingår representanter för Tandvårdsskadeförbundet, tandläkare, läkare och landstingspolitiker. Deras uppgift är att se över tandvården och arbeta för att endast giftfria metoder används. Men resultaten från gruppens arbete kan ändå låta vänta på sig.
? Vi har nog pratat i årtionden...... säger Jan-Inge Sundsborn som är tandläkare och styrelsemedlem i Tandvårdsskadeförbundet.
? Vi kan väl säga att vi har en tandvårdschef i länet som sitter och försvarar att amalgam inte är farligt. Han är inte lätt att ha att göra med, säger Lars Adolfsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om