I början av 1900-talet var Hornslandet och öarna i närheten fortfarande en jordbruksbygd, som styrdes från Horns gård med hjälp av torpare och statkarlar. Men från den här tiden förvandlades halvön till ett sommarstugeområde. På holmarna och branterna ut mot vattnet byggdes små sportstugor, och de gamla torpen gjordes om till sommarnöjen åt stadsborna. Om detta berättas i utredningen som Kalmar läns museum gjorde inför arbetet med en ny översiktsplan över området 2008.
Nu pågår återigen en omdaning av området. Fler och fler fritidshus görs om till permanentboenden. I den fördjupade översiktsplanen pekas Hornslandet ut som en potentiell ny stadsdel i Västervik, med allt från barnomsorg till handel. I år har flera byggbolag dragit i gång stora projekt, och planerar för radhus, parhus och fristående villor.
Johan Grape på Horns Strand Fastigheter, som förvaltar en stor del av marken på Hornslandet, menar att ett scenario där Hornslandet är en del av Västerviks tätort inte ligger alltför långt in i framtiden.
– Jag tror att om tio år så är det ett permanentboendeområde med vissa sommarstugeinslag, snarare än ett sommarstugeområde där vissa bor permanent. Men det förutsätter att många pusselbitar faller på plats. Byggs en förskola, då kan det hända mycket.
Horns Strand Fastigheter tog över tomterna 1991. Eller, rättare sagt, man fick dem "i knäet" som Johan Grape uttrycker sig. Företaget var då ett kreditavvecklingsbolag, som tog över krediter från konkursdrabbade bolag. I samband med finanskrisen gick ett bolag som tänkte bygga ännu ett sommarstugeområde på Hornslandet i konkurs, och det var då Horns Strand Fastigheter kom in i bilden.
– Sedan dess har vi förvaltat de här tomterna.
Under många år stod försäljningen av tomter ganska stilla. Men sedan kommunen beslutade att alla bostäder på Hornslandet skulle ha kommunalt vatten och avlopp, och efter många om och men genomförde den komplicerade utbyggnaden, tog utvecklingen fart. Tio områden har fått nya detaljplaner, stugor har byggts till och om och många helt nya bostäder har tillkommit. Praktiskt taget alla nybyggda hus i dag är året-runt-boenden, även om en del bara använder dem delar av året.
Det kommer fortsätta finnas rena sommarstugor i området under lång tid framöver, tror Johan Grape. Men pendeln håller på att svänga.
– När jag började här kände jag till fyra permanentboende. Nu är det nog uppemot 50 som jag känner till och totalt sett finns det säkert fler.
Han ser samtidigt att pandemin skapat nya sätt att leva och jobba. Fler väljer att delvis bosätta sig i ett fritidshus på landet, samtidigt som de har kvar sin lägenhet i stan.
– Det öppnar för till exempel Västervik, där du har du har all service, ett kommersiellt nav, tillgång till bra skolor, bra idrottsverksamhet, och en fantastisk natur. Tittar man på kostnadsläget och jämför med Stockholm får man dessutom väldigt mycket för pengarna.
I översiktsplanen för Hornslandet finns ett framtida centrum utpekat mellan Pepparängen och Grönö, med plats för butiker och annan samhällsservice. Johan Grape tror inte att just ett centrum kommer skapas här inom överskådlig framtid, däremot planerar man just nu för en badplats vid Öresrumsviken. Det gäller dock att få både boende, kommun och länsstyrelse med sig på tåget om det projektet ska bli av.
– Vi har flaggat för Horns samfällighetsförening att vi avser arbeta för detta. De tycker att det är en bra idé.
Horns Strand Fastigheter tittar också på att bygga en förskola på området, som någon annan aktör i så fall ska driva. Det blir dock inte i det utpekade centrumet, som i dag ligger lite för avsides enligt Johan Grape.
Var kan den placeras i stället?
– En eventuell förskola skulle kunna ligga på Grönövägen.
Anders Sandström är ordförande för Horns samfällighetsförening med 420 medlemmar. Av dem är knappt 30 procent permanentboende, en siffra som sakta men säkert ökar. Själv är han "halvtidsboende", och spenderar en stor del av året i Västervik. Han tror att åsikterna om områdets utveckling varierar, beroende på om man bor där permanent eller är sommargäst.
– En hög andel av de permanentboende ser nog positivt på det, på sikt leder det ju till bättre kommunal service. Sommargästerna kanske inte är lika positiva när staden ska växa in i deras skärgårdsidyll.