Ett slag mot Storsjö och Ukna
Boende kritiska mot att tågtrafiken dras in.
Joakim Philipsson bor i Storsjö men pluggar i Stockholm. För honom är tåget ett bekvämt ressätt. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
För tio år sedan ville Joakim Philipsson, uppvuxen i Linköping, komma ut på landsbygden. Han fastnade för Storsjö. En viktig faktor var järnvägen.
- Jag har inte körkort och är beroende av att kommunikationer.
I dag är han doktorand på Södertörns högskola i Stockholm. Det innebär ett växelboende mellan Storsjö och Stockholm.
Då är det praktiskt att ha hållplatsen med vändskivan bara en kilometer bort.
Men är det inte bättre för landsbygden om tågtrafiken få utvecklas till ett snabbt transportmedel mellan regionerna? Ni kan väl åka buss till Överum eller Åtvidaberg och ta tåget därifrån?
- Felet som jag ser det är att tåget alltmer försöker efterlikna flyget. Det ska gå så snabbt som möjligt, och folk måste först göra en resa till närmaste station innan man kan kliva på tåget.
Joakim Philipsson tror att huvudmännen för tågtrafiken biter sig själva i tummen om de tror att resorna ska gå snabbare och tåget ska bli attraktivare genom att antalet stopp minskas.
- Det som tar tid när man reser är olika byten. Minskar man antalet stopp med tåget innebär det att man måste göra fler byten. Blir man tvungen att göra en del av resan med bil för att först komma fram till närmaste järnvägsstation är risken stor att man lika gärna kör hela sträckan själv.
Han berättar hur han skulle vilja förändra trafiken om han var "chef".
- Jag skulle utveckla det som tågtrafiken är bra på. Komforten och närheten. Det är viktigt att folk känner att de kan använda restiden väl, till exempel för att arbeta.
Joakim Philipsson är inte ensam om att ha reagerat. Lennart Svensson utanför Ukna fick för en tid sedan nys om planerna att slopa stoppen i trakten.
I dagarna har han skickat en skrivelse till kommunalrådet Harald Hjalmarsson. Bakom skrivelsen står föreningslivet i bygden.
- Vi har ungdomar i gymnasieåldern som pendlar till Västervik. Det är möjligt med tåget. Vi är rädda för att enda alternativet för ungdomarna blir att flytta in till Västervik, berättar Lennart Svensson.
Han reagerar mot att slopandet av tågstopp motiveras med att man ska få upp antalet resande.
- Kommer det att öka när man gör det svårare för dem som bor på landsbygden att resa med tåg? Man riktar ensidigt in sig på att göra det bekvämare att ta sig från Västervik till Linköping.
Tågtrafiken är i dag stommen i de allmänna kommunikationerna i Uknatrakten.
- Det enda övriga vi har är en buss till Edsbruk som går klockan sju på morgonen och kommer tillbaka halv fem på eftermiddagen, berättar Lennart Svensson.
Med tåget däremot kan man faktiskt ta sig från Nelhammar till Stockholm på mindre än tre timmar.
För drygt ett år sedan mobiliserade föreningslivet i Ukna mot nedläggningen av skolan. Nu verkar det vara dags för nästa utmaning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!