Nu kommer Sjöhistoriska museet tillsammans med forskare från universitetsvärlden att inleda ett forskningsprojekt kring vraket.
Mars verkar ju ha varit en tolvtaggare för dykare under många år. Varför hittas den just nu?
- Att den ligger så djupt, i kombination med att tekniken har gått framåt. Jag tror att vi kan få se fler fynd, säger Andreas Olsson chef för arkeologienheten på sjöhistoriska muséet.
Enligt Andreas Olsson är de stora stridsfartygen spännande för långt fler än de marint intresserade. Fartygen var prestigeprojekt på sin tid - de skulle spegla kungamakten. Man använde det yttersta man kunde förmå när det gällde teknik.
- Samtidigt var skeppen ett samhälle i miniatyr. Här skulle hundratals människor från adel och neråt leva på en väldigt begränsad yta. Man skulle kunna säga att det är ett Pompeji som ligger på havets botten.
Pompeji är den by från romartiden som i det närmaste konserverats efter ett vulkanutbrott.
De senaste dagarna har forskare studerat de bilder som Ocean Recycling presenterat av vraket.
Hur säker är man på att det verkligen är Mars som hittats?
- Det som talar för är storleken på skeppet och läget. Det finns helt enkelt inget annat känt fartyg som förlist där, säger Andreas Olsson.
Hur tar man bäst vara på vraket?
- Att göra en bärgning som Vasa skulle vara en mycket stort kostnad. Jag vet inte om det är samhällsekonomiskt försvarbart. Däremot kan man bärga enstaka föremål som med Kronan. De föremålen ska naturligtvis ställas ut, säger Andreas Olsson.