Ett par nävar nötter gör susen

Små, njurformade och försvinnande goda. Cashewnötter finns äntligen i vanliga affärer.

Små, njurformade och försvinnande goda. Cashewnötter finns äntligen i vanliga affärer.

Foto:

Västervik2005-02-25 00:25
De är små, njurformade och försvinnande goda. Vi hittar dem såväl i maten som i snacksskålen. Cashewnöten är en trevlig prick som kommit för att stanna.
Många har fastnat för den där kycklingrätten med cashewnötter som serverades på Thailandsresan. Allt fler väljer att försöka återskapa den när de kommer hem.
Det är något med de där nötterna som gör en lätt knäsvag och allmänt beroende. Den milda mandelsmaken parar sig så fint med sältan. Man tänker sig blott en enda och strax är skålen tom.
I mat blir cashewnötter minst lika förtjusande. De blir lite härligt mjuka i konsistensen och smakar än ljuvligare i sällskap. En hemlighet som är vida känd i länder som Indien, Thailand och Kina.

För inte så värst länge sedan var det stört omöjligt att hitta "rena" cashewnötter. Det var till att pilla ut guldkornen från tämligen intetsägande nötblandningar.
Nu hittar jag cashewnötter i både lösvikt och på snackshyllan i kvartersbutiken. Det där med lösvikt är förresten en vacker tanke, men ganska korkat i praktiken. Cashewnötterna innehåller, precis som alla nötter, så pass mycket olja att de har lätt för att härskna. De bör därför förvaras i kylskåp, där de å andra sidan kan stå sig upp till ett år.
För övrigt är cashewnötter rika på protein, vilket inte ska förglömmas av vegetarianer och andra som håller igen med köttet. Ett par nävar nötter i grytan eller på salladen kan ge precis det lilla tillskott som kroppen kräver. På köpet får man ett härligt crunch att bita i och en finstämd nötsmak av högsta kvalitet.

Majoriteten av världens cashewnötter odlas i Brasilien och Indien. Det tar två-tre månader för nötterna att mogna. De växer på träd med låga släpande grenar.
Frukterna är formade som små boxhandskar och är en tämligen lustig syn. Själva nöten är bara ena delen av frukten. Den svullna "boxhandsken" kallas cashewäpple och har en ganska sötsur smak, uppskattad bland annat i Brasilien.
Nöten är giftig när den ligger i sitt skal och måste rostas innan man kan äta dem. Den sägs ha antibakteriella egenskaper och lär även vara bra för tänderna och tandköttet.
I vissa recept anges osaltade cashewnötter. De kan vara lite knepigare att få tag på.
Något av det trevligaste, godaste och enklaste man kan bjuda på medan gästerna väntar på maten är ett par skålar kryddade cashewnötter. Välj ut dina favoritkryddor, snåla inte med chilihettan, och låt nötterna riktigt gosa in sig i kryddbadet under några ögonblick i ugnen.
Kanon, helt enkelt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om