Ett museum tar form i Ankarsrum
I museet i Bruksparken arbetar Hembygdsföreningens trogna medlemmar, Karl-Erik Karlsson och Rolf "Licke" Lindqvist, med att få i ordning Valsverkskontorets tak till museets öppnande den 3 juni.
Kärlek till hembygden. Rolf "Licke" Lindqvist och Karl-Erik Karlsson sparar inte på krutet när det gäller arbete i Ankarsrums Hembygdsförening. Här tar de en välbehövlig paus i solskenet utanför "sin arbetsplats".
Foto:
- Vi håller på att renovera taket inne på industrimuseet och där ryker det ordentligt så vi måste ha skydd för munnen, säger "Licke" och Karl-Erik nickar till svar.
Innan de kunde påbörja renoveringen så har de fått lyfta ut alla de tunga museiföremålen. Utanför museet finns badkar uppställda på rad. Det första emaljerade badkaret som tillverkades på bruket fanns med i en katalog 1910 som Ankarsrums badkar nr 1.
- Meningen är med vår samling på badkar att lyckas skaffa in ett från varje årgång från brukets tillverkningstid. Vi har en hel del men vi hoppas på att få det komplett en gång, säger Licke.
Nu när de påbörjat renoveringen av innertaket så har intressanta dokument hittats. Något som hembygdsföreningen kommer att forska i. En väl bibehållen räkning till Ankarsrums Bruk är daterad i september 1884.
Efter renovering av innertaket så blir det nytt yttertak som ska läggas.
I arbetsgruppen hjälps man åt två och två med gräsklippning runt husen i Bruksparken samt gräsmattorna vid hembygdsmuseet.
Allt arbete ska vara klart tills den 3 juni då Hembygdsföreningen öppnar sina museer för arrangemanget Turista hemma.
- Innan dess har vi Valborgsfirande och jag har uppdraget att gå ut med tiggarstaven hos våra sponsorer för att få in pengar till vårt omtalade fyrverkeri. Men det är aldrig några problem, skojar Licke.
Licke och Karl-Erik är barndomskamrater och blivit bruksorten trogen. Licke har varit hembygdens vän i många år medan Rolf kom med när han blev pensionär,
- Det är roligt att kunna ställa upp för sin bygd och vi gör det gärna tillsammans med de andra i arbetsgruppen. Arbetet blir fördelat efter tid och förmåga. Trevligt är att även yngre män har anslutit sig i föreningen, berättar de inbitna hembygdsvännerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!