Ett kortparti i jämställdhet

SKTF är ett fackförbund för offentligt och privat anställda tjänstemän med anknytning till kommun, landsting eller kyrka. 75 procent av deras medlemmar är kvinnor. Igår höll fackförbundet en paneldebatt där politikerna fick svara på frågor i ämnet jämställdhet.

Attt skapa en dialog. Curt Gustafsson, riksombudsman betonar hur viktigt det är att uppmärksamma jämställdheten.Foto: Anders Steiner

Attt skapa en dialog. Curt Gustafsson, riksombudsman betonar hur viktigt det är att uppmärksamma jämställdheten.Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2007-03-09 00:25
- Mycket av de arbetsrättsliga tvisterna som vi får ta hand om, gäller allt som oftast löner. En kartläggning visar att kvinnors löner är sju procent lägre i genomsnitt. Då kan man ställa frågan: Varför? säger Curt Gustafsson, regionombudsman.
Den officiella svenska definitionen av jämställdhet lyder: Jämställdhet innebär att kvinnor och män har lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter att ha ett arbete som ger ekonomiskt oberoende, vårda hem och barn, delta i politiska, fackliga och andra aktiviteter i samhället.

- Såg på en politikerdebatt på teve tidigare under gårdagen och Reinfeldt uttryckte sig på ett mycket bra sätt. Han poängterad att det är unga kvinnorr som kommer ut med bäst betyg i skolan, men trots det ligger de ändå sju procent efter så fort de kommer ut på arbetsmarknaden.

- Men faktum kvarstår, det är kvinnorna som föder barnen och de har fortfarande huvudansvaret för barn och familj.
- Sverige ligger hyfsat till när det gäller jämställdhet. Varför inte fler företag ser till att män och kvinnor har lika lön för lika arbete, tror jag personligen handlar om en ekonomisk fråga, påpekar Curt Gustafsson.

Att problematiken uppmärksammas är oerhört viktigt och bara i region sydost anordnas sex paneldebatter i samma anda. På plats i Västervik fanns Tomas Markljung (v) Björg Lorentzon (c) Johannes Regell (s) Akko Karlsson (mp) och Evy Knutsen (mp) De fick under dagen på Pelle på Ströget delta i ett kortparti. Varje kort hade en specifik fråga, däribland;
Är fackförbundet tillräckligt aktiva när det gäller jämställdhet och diskriminering?
Var går gränsen för sexuella trakasserier. Vad är trakasserier. Vad är skämt?
Uppfattas en kvinnlig och en manlig chef med samma ledarstil lika?
Förlorar män på jämställdhet?
Vem tar ansvar för den gemensamma trivseln på arbetsplatsen. Vem tar med sig fikabröd. Vem diskar upp kopparna i köket?
Tror du att vi någonsin kommer att få ett samhälle där kvinnor och män tjänar lika mycket på likvärdigt arbete?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om