Det blev oväntade möten och en föreställning på räls

Hon har satt upp dansföreställningar på Smalspåret, i simhallen, vid Fiskaretorget och på ICA Maxi. Bland annat. Syftet har varit att ge Västerviks unga dansupplevelser. Prislappen delas mellan Västervik, regionen och kulturrådet.

Gabriella Engdahl sammanfattar året som kommunkoreograf i Västervik. Här visas ett smakprov från parkbänksföreställningen "Ett oväntat möte".

Gabriella Engdahl sammanfattar året som kommunkoreograf i Västervik. Här visas ett smakprov från parkbänksföreställningen "Ett oväntat möte".

Foto: Lotta Gometz

Västervik2023-03-19 16:59

Nu är året med KOKO, kommunkoreografen, Gabriella Engdahl över och på lördagen berättade hon för nyfikna kommuninvånare om sitt år i Västervik och visade filmer från flera projekt som genomförts sedan hon påbörjade arbetet i februari förra året.

Att dansa på ett tåg var en idé hon burit med sig länge, berättar hon.

– Det är något speciellt som händer för mig när jag åker tåg. Man kommer ner i tempo och man delar en stund med andra, människor man inte känner, som sitter i samma vagn.

Hon berättar att hon jobbade mycket med tågets egna rörelser, och hur de påverkade hur dansarna rörde sig. Tågets rörelse var så att säga utgångspunkten.

– Alla på tåget följer ju med i gungningen och sitter liksom och synkar.

Just platsspecifika föreställningar är något som tilltalar Gabriella mycket, förklarar hon.

– Repetitionsarbetet på tåget i smalspårsverkstan är ett minne jag kommer att bära med mig hela livet, för det var så speciellt.

Även för Peter Heller, från Tjustbygdens Järnvägsförening som driver trafiken på Smalspåret, var projektet minst sagt speciellt.

– Vi är inte främmande för att göra lite udda saker, vi har ju tidigare haft bingo på tåget till exempel, berättar han. 

– Det kändes kul att låta två så olika världar mötas och se vad som kunde komma ut av det, den fyrkantiga med regler och tidtabeller och den kreativa.

undefined
Nio kommuninvånare mellan 9 och 78 år medverkade i föreställningen "Fragment" som filmades hos konstnären Lore Nynnell.

Men det var inte utan att det blev lite nervöst under sluttampen av repetitionerna, berättar Peter och Gabriella.

– Det var november och regn. Vi körde fast i Verkebäcksbacken tre gånger.

När det väl var dags gick dock allt som på räls ... Ursäkta ordvitsen.

Det visade sig dessutom att det framför allt var Gabriella som månade om tidtabellen, för att tajma dansnumren.

– Resan till Verkebäck skulle ta 18 minuter medan tillbakaresan till Västervik skulle ta 25 minuter, berättar Peter som fick köra allt långsammare för att inte komma fram till slutdestinationen för fort.

Ett annat platsspecifikt nummer, parkbänksföreställningen "Ett oväntat möte", genomfördes dels på piren vid Fiskaretorget, dels i Stadsparken samt bland shoppande Västerviksbor på Ica Maxi.

– Jag såg er faktiskt när ni dansade på piren. Men då förstod jag inte riktigt vad det var jag såg. Jag förstod det först senare, säger en av åhörarna.

– Vad kul! utbrister Gabriella.

undefined
"Det har varit ett fantastiskt år. Det har hänt så mycket, konstaterade Gabriella Engdahl när hon sammanfattade året som gått.

Annat som hunnits med under året är flera skapande skola-projekt med dans och feriearbete med unga i kommunen. Feriearbetet resulterade i en sommarturné på olika äldreboenden.

Ett av de avslutande projekten, "Fragment", blev en dansfilm med ett tiotal kommuninvånare i åldrarna 9-78 år. Den spelades in hos konstnären Lore Nynnell, i hennes utställningslada utanför Gamleby.

De medverkande fick ta med sig var sitt objekt med betydelse för dem och utifrån den berätta en historia ur sitt liv.

Premiärföreställningen hölls på Tjustbio i februari.

Marcus Fältmark, från Gamleby folkhögskola, filmade. Han har följt och filmat Gabriellas arbete hela året. Och Västerviksfotografen Nathalie Chavez har fotat.

Flera olika parter har bidragit till dansresidenset KOKO som bekostas via skattemedel. En del av dem kommer från invånarna i Västervik, menmerparten kommer från staten.

Mer exakt: Kulturrådet har svarat för 300 000 kronor. Region Kalmar för 100 000 kronor och Västerviks kommun för 100 000 kronor.

undefined
Gabriella Engdahl sammanfattar året som kommunkoregraf i Västervik.
undefined
Gabriella Engdahl sammanfattar året som kommunkoregraf i Västervik.
undefined
Gabriella Engdahl sammanfattar året som kommunkoregraf i Västervik.
undefined
Gabriella Engdahl sammanfattar året som kommunkoregraf i Västervik.
undefined
Gabriella Engdahl sammanfattar året som kommunkoregraf i Västervik.
KOKO

Idén med en kommunkoreograf föddes i Stockholm 2016.

En metodhandbok togs fram och i dag har konceptet spridit sig bland annat till Västra Götaland, Halland, Skåne och Region Kalmar.

I Västervik har det ettåriga projektets fokus legat på att ge kommunens unga tillgång till dans på ett nytt sätt liksom att också mindre orter ska ha ett rikt konstliv och möjlighet att ta del av professionell, kvalitativ konst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!