Ett fjärde år på HR-programmet välkomnas

Hotell- och restaurangfacket, HRF, vill höja yrkesstatusen i branschen, konstaterade de på HRF-kongressen i helgen. För att göra detta måste grundutbildningarna förbättras, skriver de i ett pressmeddelande.

Bra med ett år till. Karin Bakken tycker att det låter bra med ytterligare ett år på hotell- och restaurangprogrammet. Själv ser hon just nu fram emot studenten, men kan tänka sig att gå det fjärde året senare. Foto: Anders Steiner

Bra med ett år till. Karin Bakken tycker att det låter bra med ytterligare ett år på hotell- och restaurangprogrammet. Själv ser hon just nu fram emot studenten, men kan tänka sig att gå det fjärde året senare. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2005-05-26 00:25
Vad är det som är dåligt?
- Det handlar om att förlänga utbildningen. Vi tror att det skulle bli en förbättring om den blev fyra år, säger Ella Niia som är ordförande i HRF:s styrelse.
Egentligen är det inte dålig kvalitet på utbildningen, men det finns ingenting som är så bra att det inte kan bli bättre.
- I huvudsak tycker vi att det fungerar bra - och vi kan inte heller säga något om enskilda utbildningar - men utbildningen skulle vinna på att bli ett år längre.

Bosse Andersson som är programansvarig för hotell- och restaurangprogrammet blir jätteglad att få höra att HRF ställer sådana krav.
- Det har vi i SHR (Sveriges hotell- och restaurangföretagare) slagits för länge: ett frivilligt fjärde år. Det skulle vara 90 procent yrkesinriktat och avslutas med ett gesällbrev. För när du går ut i dag är du ingenting - det är bara förberedande.
Inte bara SHR utan också lärarfacken, arbetsgivarna och branschfolk vill ha ett fjärde år.
- Och nu verkar facket vakna. På det här viset får eleverna både högskolebehörighet och en yrkesutbildning.
Också eleverna på HR-programmet tycker att ett fjärde år är en bra idé.
- Det låter bra. De pratade om det när vi började, men det blev aldrig något, säger Karin Bakken i HR3b.
Fast nu när studenten närmar sig är inte så sugen på att gå ett år till.
- Nej, inte nu, men om ett par år igen, säger hon.Fotnot: Vid ett styrelsemöte i augusti kommer troligen en arbetsgrupp att tillsättas för att se över vilka åtgärder som kan höja statusen i hotell- och restaurangbranschens yrken. Deras arbete ska vara klart till nästa kongress som äger rum 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om